Marmara Denizi’nde Müsilaj Kabusu Büyüyor
Müsilaj Yüzeye Çıkıyor: Deniz Canlıları Nefes Alamıyor!

Marmara Denizi’nde Müsilaj Kabusu Büyüyor
Prof. Dr. Mustafa Sarı Uyardı: Acil Önlem Alınmazsa Marmara’daki Yaşam Yok Olacak!
Marmara Denizi’ni kaplayan müsilaj, hem yüzeye çıkmaya başladı hem de dibe çökerek deniz canlılarını tehdit ediyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı, acil önlem alınmazsa deniz ekosisteminin ciddi zarar göreceği uyarısında bulundu.
Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu her geçen gün büyüyor. Yüzeyden 30 metre derinliğe kadar etkili olan müsilaj, deniz çayırları, süngerler ve pinalar gibi canlıların yaşamını tehdit ediyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın hem yüzeye çıkmaya başladığını hem de dibe çökerek deniz ekosistemine ciddi zararlar verdiğini belirtti.

Deniz Canlıları Nefes Alamıyor
Müsilajla kaplanan deniz çayırları fotosentez yapamaz hale geldi. Süngerler ve pinalar gibi canlılar nefes almakta ve beslenmekte zorlanıyor. Prof. Dr. Sarı, 2021 yılında yaşanan müsilaj felaketinde kıyıdan 30 metre derinliğe kadar tüm sünger topluluklarının öldüğünü hatırlatarak, benzer bir durumun tekrarlanabileceği uyarısında bulundu.
Acil Önlem Çağrısı
Prof. Dr. Sarı, atık arıtma tesislerinin bir an önce çalıştırılması ve sanayi atıklarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin ön arıtmadan sonra atıkları derin deşarjla denize boca etmeyi durdurması gerektiğini belirtti.

Müsilajın Ekonomik Etkileri
Müsilajın daha sık ve yoğun bir şekilde ortaya çıkması beklenirken, etkilenecek sektörler için zararları telafi edici bir sistem oluşturulması gerekiyor. Prof. Dr. Sarı, mevcut şartlar değişmediği sürece müsilajın daha büyük bir sorun haline geleceğini ifade etti.
Marmara’nın Geleceği Tehlikede
Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu, hem deniz ekosistemini hem de bölgedeki ekonomik faaliyetleri tehdit ediyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın uyarıları doğrultusunda acil önlemler alınmazsa, Marmara’nın geleceği karanlık görünüyor.
İha
Bandırma’da Balık Fiyatları Uçtu: Hamsi 300 TL’yi Gördü!