Marmara Denizi'nde Tehlike Kapıda!

Marmara Denizi'nde Müsilaj Tehlikesi Yeniden Baş Gösterdi

Marmara Denizi'nde Tehlike Kapıda!

Marmara Denizi’nde Tehlike Kapıda!

Marmara Denizi’ni 2021 yılında ciddi ölçüde etkileyen müsilaj oluşumu, yeniden tehlike sinyalleri veriyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’nde yapılan dalışlarda müsilajın 24 metre derinliğe kadar yayıldığını tespit ettiklerini duyurdu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde müsilajın yeniden ortaya çıkmasıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 23 Ekim 2024’te yapılan dalışlarda 10-15 metre arasında müsilaj birikimi saptanırken, sonraki incelemelerde müsilajın 24 metre derinliğe kadar ulaştığı gözlemlendi. Prof. Dr. Sarı, deniz yüzey sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının 2 derece üstünde seyretmesinin müsilaj oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

Marmara Denizi'nde Tehlike Kapıda!
Marmara’da Müsilaj Krizi

Müsilaj Sorununu Çözmek İçin Acil Önlem Çağrısı

Deniz kirliliğinin kontrol altına alınmasının müsilaj oluşumunun önlenmesinde tek çözüm olduğunu vurgulayan uzmanlar, 2021’de devreye alınan Marmara Denizi Eylem Planı’nın (MDEP) yetersiz uygulaması nedeniyle müsilajın yeniden sorun haline geldiğini ifade ediyor. Prof. Dr. Sarı, müsilajın balıkçılık ve turizm sektörleri başta olmak üzere Marmara Denizi’ni olumsuz etkilediğini, bu sebeple merkezi ve yerel yönetimlerin hızlıca harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Sarı, Gönen, Nilüfer ve Ergene gibi akarsulardan kontrolsüz atık boşaltımlarının durdurulması ve deşarj limitlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Marmara Denizi'nde Tehlike Kapıda!
Müsilaj

Kirlilik ve Sıcaklık Artışı Müsilajı Artırıyor

Müsilaj, kirliliğin etkisiyle suya karışan azot ve fosforu kullanarak yoğun polisakkarit yapılar salgılayan algler tarafından oluşturuluyor. Bu kıvamlı kümeler, denizde kilometrelerce yayılıp dipteki sünger, midye ve mercanların yaşamsal faaliyetlerini engelleyerek ağırlaşarak dibe çöküyor. Marmara Denizi çevresindeki sanayi tesislerinden ve 25 milyon insanın yalnızca yüzde 55’inin tam arıtılan atıklarının etkisiyle, müsilaj oluşumu tetikleniyor. Kalan yüzde 45’lik kısmı ise derin deşarj yöntemiyle doğrudan denize salınıyor. Tarımsal gübre ve kimyasal atıklar da akarsular aracılığıyla denize taşınıp kirliliği artırıyor.

İHA

Balıkesir’de Öğrenciler İçin O Alanlarda Güvenlik Artırıldı!

balıkesir turizm balıkçılık marmara denizi müsilaj Deniz Kirliliği Mustafa Sarı Erdek Körfezi deniz yüzey sıcaklığı müsilaj eylem planı sanayi atıkları derin deşarj