GündemKöşe Yazıları

Mars konutları yarışması sonuçlandı…

Uzay her zaman insanların merakını çekmiş, cazibesini korumuştur. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’ta yaşamı mümkün kılacak konutların tasarlanması için 2014 yılında düzenlenen dünya çapındaki yarışma sonuçlandı. Dünyanın herhangi bir yeri değil, Mars’ta yaşam için açıldı bu yarışma.

Tesla’nın sahibi Elon Musk’ın şirketi SpaceX’te Marsa ilk insanlı yolculuğu 2024 yılında yapmayı planlıyor. Mars ise bu yolculuğu 2033 yılında gerçekleştireceğini açıklamıştı. Yani insanlık bir 15 sene içinde Mars’ta olacak.

NASA, Kızıl Gezegen’de yaşayacaklar için düzenlenen konut projeleri yarışmasında finalistleri belirledi.

NASA tarafından 2014 yılında düzenlenen ve dünya genelinde 18 takımın katıldığı proje yarışmasında, finalistlerin belirlenmesinden sonra yarışmayı kazanan takım da belli oldu. NASA, ABD’nin Arkansas eyaletinden katılan takımın yarışmayı kazandığını açıkladı.

Yarışmayı birincilikle tamamlayan takımın projesine göre, robotlar konutların inşa edilmesi için gerekli malzemeyi Mars’tan temin edecekler. Ardından evlerin inşa edilmesi işlemi ise 3D yazıcılar yardımıyla yapılacak. Projeye göre konutların modüller şeklinde inşa edileceği açıklandı. Bu sayede, istenildiği kadar alan elde edilebileceği ve konutlarda istenilen sayıda insanın barınabileceği belirtildi.

En iyi projelerin sunulduğu yarışmada ilk 5’e giren projelerin sahipleri, 100 bin dolarlık primi aralarında paylaştılar. NASA, tasarımları resmi sitesinden de yayınlandı.

Yarışmanın organizatörleri, bu tasarımların, insanoğlunu yeni gezegenlerin kolonileştirmesine bir adım daha yaklaştıracağını umuyor.

Yani insanlar gelecek yüzyılda dünya dışında koloniler kuracak. Uzay filmlerinde gördüğümüz koloniler arası rekabetler, beklide hammadde savaşları uzaya taşınacak. Dünyayı yaşanmaz hale getiren insanoğlunun hedefinde şimdi uzay var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu