GündemDünyadan HaberlerEğitim

MASUM VE TEHLİKELİ

Rahmi Kula Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı ‘Çizgi Filmlerin Çocuk psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri’ üzerine yapılan çalışmada ilginç veriler ortaya çıktı. Teklif edilen projede, Çizgi Film izleyen çocuklar üzerindeki etkilerin olumsuzluğuna işaret edildi.

Karesi Rahmi Kula Anadolu Lisesi’nde 10.sınıf öğrencileri Faruk Şahin ve İsmet Erdem Karıncı danışmanlığını biyoloji öğretmeni Türkan Kocaerler’in yaptığı ‘Çizgi Filmlerin Çocuk psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri ‘’ isimli projelerini 4006 Tübitak Bilim Fuarı’nda sergilendi. Proje izleyiciler tarafından çok beğenildi. Öğrenciler; ebeveynlerin çocuklarına izlettikleri çizgi filmlerin zararlarından habersiz olması probleminden yola çıkarak bir anket hazırladı.Bu anketi okul velilerine uyguladı. Amaçları; ebeveynlerin çocuklarına bilinçsiz olarak izlettikleri çizgi filmlerin, çocukların psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri hakkında farkındalık yaratmaktı. Rekal Tarafından Tübitak Bilim Fuarına Teklif Edilen Projelerden Sadece Biri.Daha pekçok faydalı proje içeriği ile dikkat çekerken, Çizgi Filmlerin Çocuklar üzerindeki etkisi üzerinede proje hazırlandı ve Tübitak’a sunuldu.

ANKETİN İLGİNÇ SONUÇLARI

Renkli ve eğlenceli görüntüleri nedeniyle dikkat çeken Çizgi Filmleri izlemeyen çocuk var mı? Çocukların İzlenme rekoru kırdığı Çizgi Filmler’in zararı da bir o kadar rekor kırıcı boyutta. Konuyla ilgili olarak Balıkesir’de Rekal tarafından sunulan projelerden sadece biri olan çalışmada ilginç ve çarpıcı değerlendirmeler yapıldı.

ÇOCUKLARINIZI TEHLİKEYE MAHKÛM ETMEYİN!

Çocuğum oyalansın diye tek başına izlettiğiniz çizgi filmlerin zararını biliyor musunuz? Yapılan bir anketle bu konuya değinildi. 94 kişiye uygulanan ankette yüzde 61’lik bir dilimde bulunan veliler, çizgi filmlerin zararlı olduğunu bilmediklerini söyledi. Yüzde 39’u ise, çizgi filmlerin çocuk psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri üzerine bilgi sahibi. Konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçları oldukça ilginç. Bazı çizgi filmler çocuğun ait olmadığı ve büyükleri tarafından istenmeyen sosyokültürel mesajları empoze ediyor. Örneğin; Türk aile yapısına aykırı yaşamlar, farklı dinlerin sempatik gösterilmesi, ben merkezciliğin özendirilmesi gibi…

ASOSYAL VE HİPERAKTİFLİĞE DOĞRU…

Karesi Rahmi Kula Anadolu Lisesi’nde 10.sınıf öğrencileri Faruk Şahin ve İsmet Erdem Karıncı danışmanlığını biyoloji öğretmeni Türkan Kocaerler’in yaptığı ‘Çizgi Filmlerin Çocuk psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri projesi ile ;Çocuğunuzun izlediği çizgi filmler hakkında bilgi sahibi misiniz? Çocuğunuz çizgi film izlerken gerçek dışı sahneleri anlayabiliyor mu? Çizgi filmlerde bulunan sübliminal mesajlar ile ilgili bilgi sahibi misiniz? gibi sorular ankette yer aldı. Anket sonuçlarına göre ebeveynlerin çocuklarına çok erken yaşta çizgi filme izlettiği ve gerekli bilgiye sahip olmadıkları saptandı. Çok fazla çizgi film izleyen çocukların algılamalarının zayıf olduğu, asosyal oldukları, hiperaktif oldukları ve çizgi filmlerde olduğu gibi arkadaşlarına şiddet uyguladıklarının gözlemlendiği ifade edildi. Fatma Kara’nın haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu