Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Matsumoto Kalesi

400 yıldan eski ve tescilli bir ulusal hazine olan Matsumoto Kalesi

 

Matsumoto Kalesi

Matsumoto Kalesi Japonya’nın Nagano şehrinde bulunan en etkileyici kültürel alanlarından biri olma özelliği taşımaktadır.

Güzel mimari biçimiyle dikkat çeken bu kule, siyah cephesi nedeniyle günümüzde “Karganın Kalesi” olarak adlandırılmaktadır. Bir dağda ve nehirler arasında olmaktan ziyade, bataklığın yanına düz bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Kısacası Japon kaleleri arasında sıra dışıdır.

Mimarisi nedeniyle kar yağışına maruz kaldığı aylarda muhteşem pozlar vermektedir. Ayrıca etrafını çevrelemiş olan taş duvarlara ve geniş hendeklere sahiptir. 19. yy’a kadar kullanılmaya devam eden Matsumoto Kalesi, tepe yerine düzlüğe inşa edilmiş olduğundan, savunmasını hendekler ve taşlar üzerine kurmuş durumdadır.

Matsumoto Kalesi

Matsumoto Kalesi’nin Efsanesi

Efsaneye göre 17. Yy’da zengin bir çiftçi olan Tada Kasuke tarafından şatoya bir lanet konulmuştur. Olaylar şu şekilde gelişmektedir;

Tada, bölgedeki diğer çiftçilerle birlikte, vergilerdeki artışı protesto etmek için bir mektup yazar ve bunu kale yargıcına gönderir. Yapılan bu protesto kısa bir süre sonra isyana dönüşür. Yerel yönetici bu protestolar karşısında yumuşar ve çiftçilere vergilerin indirileceğini belirten imzalı bir belge gönderir. Ne yazık ki daha sonra Kasuke ve birçok çiftçi idam edilir. Kasuke’nin çarmıha gerildiği yerde pek çok insan toplanır. Ağlarlar, sızlarlar, Buda’ya bağırırlar ve en sonunda yüksek sesle feryat ederler.

“Gönül rahatlığıyla öleceğim çünkü yıllık haracım azalacak. Elveda.” der Kasuke.

Fakat başka yerden gelen bir ses, ne yazık ki vaat edilen sözün gerçekleştirilemeyeceğini söyler.

Kasuke öfkeli bir sesle bağırır ve kanlı gözleriyle kale kulesine bakar. O anda kale kulesi yeryüzünde duyulan en korkunç sesle batıya doğru eğilmektedir.

Laneti kırmak için, iktidardaki aile, Tada’yı insan hakları öncüsü olarak onurlandırıp, heykelini bağışlamışlardır. O zamandan beri kale iki büyük tadilattan geçmiştir ve artık eğim düzeltilir.

Matsumoto Kalesi

Kule Balığı

Kulenin üzerine yerleştirilen bu balığın, yangın esnasında su püskürterek yangını önlediğine inanılmaktadır. Balıklar güney tarafında erkek, kuzey tarafında dişi olup, dişi biraz daha küçültülmüştür.

 

*Tokyo’ya olan yakınlığı, Matsumoto Kalesi’ni başkentin en çok ziyaret edilen mimari eseri haline getirmiştir. Kalenin kendine özgü olan asıl şey mimarisidir. Dışarıdan bina beş katlı gibi görünse de aslında altı katı var ve sonuncu kat savunmaların arkasında gizlenmiştir.

Bugün kaleyi ziyarete gelen turistler, kalenin dik basamaklarına tırmanmak, içerisindeki zamana ait koleksiyonları görmek için benzersiz fırsata sahip olmaktadır.

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Görsel Kaynağı: skyehohmann.photoshelter.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu