Köşe Yazıları

Maydanoz

Maydanoz

Merhaba değerli üreticiler. Bu hafta konumuz maydanoz.

“Her lafa maydanoz olma” neden denir? Yemeklerde genellikle süsleme amacıyla kullanılan ve neredeyse her yemeğe yakışan bir bitki olduğu için mecazen kullanılan “Maydanoz”, kişilerin haddi olmayan veya alakası olmadığı işlere burnunu sokması durumlarında kullanılır.

Yaprağı yenen sebzeler grubundan olan Maydanoz, sebze grubunda en zor çimlenen ve en uzun sürede çimlenen tohumlara sahiptir. Tohum demişken en fazla yapılan hatadan da bahsetmeden olmaz.

İlişkili Makaleler

Maydanoz tohumları çok küçük ve ince yapılıdır. Tohum ekileceği zaman çukur açılmamalıdır, sadece tohumları toprağın üzerine serpip hafifçe karıştırılmanız yeterlidir, üzerine ise can suyu olarak spreyleme şeklinde su verilmelidir.

Maydanoz tohumları küçük olduğu için karıncalar tarafından çekilebilir. Karıncaları tohumdan uzak tutmak için tohumlar sıvı kükürt veya çam terebentin yağı katkılı sıvı kükürt ile kaplanabilir veya suya karıştırılarak üstten spreyleme yapılabilir.

Maydanoz, yapraklarının parlak ve gösterişli ise pazar tezgâhında albenisi yüksektir ve tercih edilir. Bundan dolayı, yapraklarının lekesiz olması ve böcekler tarafından tırtıklanmamış olması gerekir.

Maydanoz, tohum çimlenme döneminde Bozkurtlar dediğimiz toprak kurtlarının tohumu veya fideyi yemesi şeklinde böcek zararı, tohum ekiminden önce yapılan toprak işleme ile bu toprak altı zararlılar yok edilmektedir. Ayrıca bazı Yaprak kurtlarının ve Yaprak pire böceklerinin yapraklarını tırıklanması söz konusu olabilir. Bu böcekler için ise yine çam terebentin yağı katkılı sıvı kükürt ile sulama yapılması ve çam terebentin yağı katkılı sıvı kükürt ile yapraktan püskürtme uygulaması yapılması yeterlidir.

Asıl önemli olan köklerde ve kök boğazında çürümeye yol açan Kök çürüklüğü ve Çökerten hastalıklarıdır. Bu hastalıklar çimlenen tohumdan fide çıktıktan sonra o fidenin köklerinin çürümesi, kök boğazlarının kahverengi-siyah renk alması ve fidenin dik durmayarak devrilmesi şeklinde zarar yapar.

Yapraklarda lekelenmeye sebep olan hastalıklar da büyümüş ve tezgâha çıkacak olan Maydanozlarda önemlidir, çükü albenisini etkiler. Maydanoz tarımında karşılaşılan Kurşuni küf hastalığı bunlardan ilkidir ve zayıflık paraziti olan bu mantari etmen, gelişim ve bağışıklık yönünden zayıf kalmış Maydanozlarda görülür. Hastalıklı olan Maydanozların yapraklarında kahverengi yanık şeklinde lekeler vardır. Daha sonra bu kahverengi lekelerin üzerinde gri renkli bir küf tabakası görülür. Kalite düşüklüğüne sebep olan diğer bir hastalık halk arasında “çil” olarak bilinen Mildiyö hastalığıdır. Yine yapraklarda çillenme şeklinde sarı-turuncudan kahverengiye kadar değişen renklerde lekelenmeler yapar.

Maydanoz tarımının çok bir masrafı yoktur. Yukarıda yazdığım bu hastalık ve zararlıların kimyasal ilaçları olduğu gibi kalıntı bırakmayan ve organik çözümleri de vardır. Benim okulda okuduğum bölüm Bitki Koruma. Sevmediğim konu ise pestisitler yani kimyasal tarım ilaçları. Kısacası ben Bitki Koruma bölümü Ziraat Mühendisiyim ama organikçiyim.

Gelelim organik çözümlere! Bozkurtlar ile mücadelede toprak işleme veya tohum ekiminden hemen sonra can suyu olarak çam terebentin yağı katkılı sıvı kükürt uygulaması, Yaprak kurtları ve Yaprak pire böcekleri ile çam terebentin yağı katkılı sıvı kükürt ile yapraktan püskürtme uygulaması yapılmalıdır. Kök çürüklüğü, Çökerten, Kurşuni, Mildiyö hastalıklarının hepsini tek başına ve yapraktan püskürtme uygulaması şeklinde 15 gün arayla 2 defa uygulayacağınız, Hidrojen peroksit ve Gümüş katkılı Bakır ile çözebilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla.

BİTKİ BESLEMENİN ÖNEMLİ KURALI: TOPRAK pH SI

Mustafa Birol

İlişkili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button