Köşe YazılarıBedia Uçak

Maydanozun Ailesi ve Geçmişi

Maydanozun Ailesi ve Geçmişi

Maydanoz çok faydalı bir bitki. Şahsen kahvaltı sofrasında maydanoz olmadan geçen bir kahvaltıyı hep es geçmişimdir. Salatalara, yemeklerin üzerine süs olarak veya içecekler içerisinde tüketilebileceğimiz maydanoz yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılır.

Geçmiş Önemli

 

Her yediğimiz şeyin aynı zamanda bir geçmişi var. Lezzetli olan maydanoz vücut için vazgeçilmez bir besin. Pek çok yemek tarifinde kullanılmakta. Yemeklere hem sağlık hem de lezzet katar. Dahası, maydanoz M.Ö. 4000 yıllarına dayanan bir geçmişe sahip. Dahası, Ilıman iklimleri sever. Ayrıca, soğuk yerlerde de ilkbahar ve sonbahar arasında yetişebilir. Toprakta yetişen faydalı bir besindir.

Maydanoz Hangi Aileden

 

Kereviz, havuç ve kimyon ile aynı aileden olan maydanozun iki türü vardır. Biri kıvırcık diğeri düz yapraklıdır. Düz yapraklı olanı İtalyan maydanozu olarak da bilirler. Maydanoz çiğnemenin ağız kokusunu giderdiği söylenir. İlk olarak 2 bin sene önce ekildiği bilinen maydanoz Yunanlılar tarafından çelenklerde kullanım sağlanmıştı. Antik Roma döneminde salatalarla birlikte çiçek süslemede de maydanozu kullanıldı. Toprakta yetiştiği için iyice yıkanarak tüketilmesi önemli.

Tadı ve Aroması Yoksa Yanlış Kullanıyorsunuz Demektir

 

Maydanoz doğranırken mutlaka iyi kurulanması gerekir. Ayrıca, eğer yemeklerde daha fazla aroma isteniyorsa sap kısımları da kullanılmalıdır. Eski dönemlerde çatlayan deri, çürük, böcek ısırıkları içim maydanoz doğrudan cilde uygulanmıştır. Dahası, maydanoz gıda dışında kozmetik ürünlerde de kullanım sağlanır. Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, derideki çürükler, böcek ısırıkları, sindirim sorunları, adet süreci ile ilgili sorunlar, karaciğer problemleri, astım, ödem gibi konularda faydalı olduğu bilinen maydanoz ile ilgili bu sorunları giderici olduğu konusunda yeterli kanıt yoktur.

Maydanoz nasıl saklanır?

 

Taze maydanozu taze biçimde bozulmadan saklamak için saplarından koparmak gerekir. Bir kavanozu yarısına kadar suyla doldurun ve sap kısımları suya gelecek şekilde maydanozları kavanoza yerleştirin. Ayrıca, eğer bu yöntemi uygulayamıyorsanız, plastik bir torba içinde saklamak uygun olur. Ya da maydanozu kavanozda saklayanlar, iki üç günde bir kavanozdaki suyu değiştirmeli ve maydanozlar içinde renk değiştirenler atılmalıdır. Son olarak, kurutulmuş maydanoz da hava geçirmez bir kapta, serin ve karanlık ortamda 6-12 ay arasında saklanabilir.

Maydanozun Ailesi ve Geçmişi

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu