Köşe Yazıları

Melanomun Farkında Mıyız?

Melanomun Farkında Mıyız?

Melanom; son yıllarda görülme sıklığı giderek artan ve eğer geç tanı konulursa vücuda yayılım gösterme özelliğine sahip, ölüm oranı yüksek bir cilt kanseridir.  Melanom, ciltte pigment yapan hücrelerin malign tümörüdür.  Melanomun en büyük tetikleyicisi ultraviyole ışınlarıdır.  Melanositlerin yani pigment hücrelerinin  tümör hücrelerine dönüşümü hem genetik olarak yatkın kişilerde hem de normal kişilerde, hem de riskli kişilerde görülmektedir. Erken evrede “melanom” yalnızca cildin üst  tabakasını tutarken, ilerleyen evrelerde cildin daha alt tabakalarına uzanımlar yapar  ve daha ileri evrede uzak metastazlar yapma özeliğine sahiptir.

Melanomdan korunmanın en iyi yolu güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşte kalmamaktadır. Bunun yanı sıra çocukluk çağında geçirilen güneş yanıkları kişiyi melanoma karşı daha riskli hale getirir. Bu nedenle özellikle cildi hassas olan bebekler başta olmak üzere çocuklar kesin olarak  öğlen saatlerinde güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır. Bebekler ve çocuklara mutlaka kol ve bacaklarını örten ince giysiler giydirilmelidir.  Boyun ve kulaklarını örten şapkalar kullanılmalıdır. Dışarı çıkmadan 20 dakika-yarım saat önce vücudun açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem kullanılmalıdır. Bu sayılan önlemler elbette ki özellikle beyaz tenli, çilli kişiler olmak üzere tüm bireyler için uyulması ve dikkat edilmesi gereken hususlardır.

***

Çocuklar dışında melanoma hassas kişiler doğal veya yapay (solaryum) ultraviyole ışınlarına maruz kalanlar, yaşam boyu güneşe maruz kalınan sürenin uzun olduğu kişiler,  ailede melanom öyküsü bulunanlar ,  displastik nevüs denilen “ben” lerin  varlığı, displastik nevüs sendromu varlığı, sayıca 50’den fazla sıradan “ben” varlığı, mesleki maruziyet, immün sistemi baskılayan bazı hastalıkların varlığıdır.

Melanomda en önemli konu; erken tanı ve tedavidir. Melanom önlenebilir bir cilt kanseridir. Bu nedenle melanom farkındalığı önemlidir.  Çoğu melanom ciltte yeni bir leke ya da ben gelişimi ile ortaya çıkar; bazen de eski benlerin renginin değişmesi-büyümesi ya da kanaması ile oluşur. Bu nedenle eğer ki cildinizde rengi, boyutu değişen bir leke ya da ben gördüyseniz mutlaka uzman Dermatoloji hekimine başvurunuz. Unutmayın erken tanı konulan melanom ile tedavi olmanız mümkündür.

Tüm okurlara sağlıklı bir hafta dilerim.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu