GündemKöşe Yazıları

MERAK EDİLENLER

Merhaba pekçok konuya dair uzman yorumlarını araştırarak derlediğim bilgiler ışığında bugün sizlere “sesini duyar gibi oldum. Dün Seni gördüm. Burada az sonra kötü şeyler olacak hissediyorum söylemlerini dile getirenlerin akıbetlerini paylaşacağım.

Olmayanı nasıl var etmek mümkün değilse sıradışı söylemlerde bir o kadar tanıya işaret eden bir durum. Bu konuda tanı net. Uzmanlar Halüsinasyonu açıklamış.

Halüsinasyon görmek, insanın zihnin dışında bir gerçeklikte var olmayan şeyleri görmesi, işitmesi, koklaması, tatması veya hissetmesi demek.

Pek çok insan halüsinasyonları gerçekte var olmayan şeyleri görmek olarak bilir. Ancak halüsinasyonlar bu tanımdan çok daha fazlasını içermektedir. Mesela gerçekte olmayan şeylere dokunmak hatta onları koklayabilmek de halüsinasyonların kapsamına girebilmektedir.Halüsinasyonların pek çok sebebi olabilmektedir. Şizofreni gibi akıl sağlığı ile ilgili bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi Parkinson gibi sinir sistemi hastalıkları da halüsinasyonlara neden teşkil edebilir.Eğer siz ya da sevdikleriniz halüsinasyonlar görüyorsanız, bir doktora başvurmanız gerekmektedir. Halüsinasyonları kontrol altına alan ve onları gideren tedaviler, halüsinasyonların ortaya çıkış sebeplerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Halüsinasyonlar Çeşitleri Nelerdir?

Sesler duyma: Doktorunuz buna işitsel halüsinasyon da diyebilir. Aklınızın içinden veya dışarıdan bazı sesler duyuyor olabilirsiniz. Bu sesler birbirleriyle konuşuyor olabilirler veya size bazı şeyleri yapmanızı söylüyor olabilirler.Bir şeyler görme: Bu çeşit halüsinasyonlara görsel halüsinasyon da denmektedir. Örnek olarak böceklerin elinizde gezindiklerini ya da tanıdığınız birinin yüzüne tırmandıklarını görüyor olabilirsiniz. Görsel halüsinasyonlar bazen de flaş şeklinde bir ışık olarak da ortaya çıkabilmektedir. Nadir bir tür hastalık nöbeti olan oksipital nöbetler parlak ışık noktaları veya şekilleri görmenize neden olabilir.

Koku alma: Olfaktörel halüsinasyon da denilen bu tür halüsinasyonlar etrafınızdan kötü bir kokunun gelmesi şeklinde olabilir. Bu kokuyu kendi vücudunuzdan geliyormuş gibi de algılayabilirsiniz.

Tat alma: Yediğiniz veya içtiğiniz bir şeyin garip bir tadının olduğunu hissediyor olabilirsiniz.

Bir şeyler hissetme: Dokunma duyusu ile ilgili olan bu çeşit halüsinasyonlara taktil halüsinasyon da denmektedir. Etrafınızda kimse olmadığı halde gıdıklandığınızı hissediyor olabilirsiniz. Ya da derinizin üzerinde veya altında böceklerin gezindiğini hissediyor olabilirsiniz. Yüzünüzde birdenbire gerçek olmayan bir sıcak hava esintisi duyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu