GündemBalıkesir Merhaba Blog Yazılarıİlçe HaberleriTarifler

Meşhur Balıkesir Kahvaltısı

Meşhur Balıkesir Kahvaltısı

 

Meşhur Balıkesir Kahvaltısı nedir? Balıkesir Höşmerim, tirit, Susurluk ve Ayvalık tostları, Susurluk Ayranı gibi lezzetleriyle tanınıyor. Sizler için markalaşmış Balıkesir Kahvaltısı ’na ait ilk 10 lezzeti özellikleriyle sıraladık. Keyifli okumalar dileriz.

 

Uc Sutlu Balikesir Tulum Peyniri1

 

Üç Sütün Karışımından Çıkan Enfes Lezzet

Balıkesir Kahvaltısı’nın Vazgeçilmezi! listesinin ilk sırasında Üç Sütlü Balıkesir Tulum Peyniri’ni anlatacağız. Gelgelelim Bu peyniri üretebilmek için Gerekenlere. öncelikle inek, koyun ve keçi sütleri belli oranlarda karıştırılıyor ve sonrasında doğal yöntemlerle peynire dönüştürülüyor.

“lezzeti ve farklı aromasıyla Önde”

Üretim aşaması sadece bununla sınırlı kalmıyor. İlk olarak, 12 ay boyunca nemi ve sıcaklığı uygun ortamlarda dinlendirilen peynir, sonrasında sofralarımıza sunulmak üzere hazır hale geliyor. Orta-sert formunda, damakta bıraktığı unutulmayan lezzeti ve farklı aromasıyla Üç Sütlü Balıkesir Tulum Peyniri, hafızalara harika bir tat olarak kazınmış durumda.

 

 

Manyas Kelle Peyniri1

 

Manyas Kelle Peyniri’nin Yeri Çok Özel

Meşhur Balıkesir Kahvaltısı’nın vazgeçilmezler listesinin ikinci sırasını Manyas Kelle Peyniri alıyor. Bu peynir Balıkesir’in coğrafi işaretli ilk peyniri olması nedeniyle şehirde çok özel bir anlam taşıyor. Manyaslı üreticilerden temin edilen koyun ve inek sütü karışımı, şirden mayasıyla mayalanıyor ve sonrasında kelle şekli veriliyor. Şekil verilmesiyle birlikte peynirin 120 gün olgunlaşma süreci başlıyor. Olgunlaşan peynir sofralarımıza sunulmak için hazır hale geliyor. Bol gözenekli, tuzlu, kendine has aroması olan, sert sayılabilecek yapıdaki bu peynir, Susurluk Tostu’nun en önemli malzemelerinden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Manyas Kelle Peyniri, şehir için ilk olması nedeniyle taşıdığı özelliği lezzetiyle de yansıtmayı başarmış sayılıyor.

 

 

Ayvalik Saganaki Peyniri1

 

İsmini Yunanca’dan Alan Peynir: Ayvalık Saganaki

Geldik listenin 3. sırasına. Belki de ismini ve hikâyesini ilk defa duyacağınız ilgi çekici bir peynirden bahsedeceğiz. Baharın taptaze sütleriyle üretilen Ayvalık Saganaki Peyniri, ismini Yunanca’da “iki kulplu küçük tava” anlamına gelen “sağan” kelimesinden almasıyla tanınıyor. Komşu adalarda “Kefalotiri” olarak da bilinen ve Cunda Adası’nda kurulan balık sofralarının baş lezzeti olan Saganaki Peyniri’nin zeytinyağı ile birlikte sahanda kızartılabileceği gibi sade olarak tüketilmesi öneriliyor. Peynirin erimeden kızarması ve dış kısmının çıtır olması ise tavsiye ediliyor. Cevizli, kekikli, acı biberli, çörek otlu ve damla sakızlı çeşitleriyle kahvaltıya renk katan Ayvalık Saganaki Peyniri’ni mutlaka denemelisiniz.

 

Fakir Sucugu1

 

Adı Fakir Tadı Zengin

Balıkesir Kahvaltısı’ndaki ürünlerin hikâyeleri Ayvalık Sağanaki Peyniri ile sınırlı değil. Şimdi ise sizlere adı fakir, ama lezzetinin zengin olduğu Fakir Sucuğu’nu tanıtacağız: İsim hikâyesi 2. Dünya Savaşı sonralarına dayanıyor. Savaşın ardından Türkiye’de de yaşanan kıtlık yılları Yaşanıyor.

Ne bu Fakir Sucuğu?

Kuzey Egeli kadınlar et ve şarküteri ürünlerini bulamıyor. çocuklarını mutlu etmek için muadil tada sahip ekonomik lezzetler üretiyorlar. Bu tatların en başında da “sucuk baharatı ile tatlandıran lor” yani fakir sucuğu geliyor. Bir rivayete göre 5 çocuklu bir anne her zaman olduğu üzere yine çocuklarına kendi yaptığı ekmek zeytin peynirden oluşan bir sofra kurmuş.

 

“Günümüze kadar fakir sucuğu adı ile gelmiş”

çok uzun zamandır aynı şeyleri yiyen çocuklarına değişiklik olsun diye ilginç birşey deniyen anne. sucuk yapımında kullanılan baharatlar ve yöresel tuzlu loru karıştırıp sahanda pişirerek sucuk diye ikram etmiş. Uzun zaman sonra kahvaltıda farklı bir şey yiyen çocuklar çok sevinmiş ve bu lezzet yayılarak günümüze kadar fakir sucuğu adı ile gelmiştir. Eminiz ki Fakir Sucuğu’nun sofralarınızda bulunması sizleri de sevindirecektir.

 

Yumurtali Balikesir Kuzusu Kavurmasi1

 

“Kahvaltıda Kavurma Mı Yenir?” Diyenler Müptelası Olacak

Hepimiz bir kez olsun “Kahvaltıda kavurma mı yenir?” sorusunu duymuşuzdur. Bu soruyu soranlar dikkat! Bahse gireriz ki Yumurtalı Balıkesir Kuzusu Kavurması önyargılarınızı kıracak. Balıkesir’in meralarından el emeğiyle toplanan müthiş dağ kekiği ile beslenen kuzulardan elde edilen Balıkesir kuzusu eti Türkiye’nin ilk coğrafi işaretli işlenmemiş kırmızı eti olmasıyla biliniyor. Bu özel etin diğer yörelerin kuzu etlerinden en büyük farkı, tadının ağır olmaması. Lezzetlendirilmesi için baharata bile ihtiyaç duymayan bu et, kavrulduktan sonra yumurtayla birleşip kahvaltı sofrasında yerini alıyor. Et ve yumurtla birleşimiyle oluşan bu ikiliye hayran kalacaksınız.

 

Gonen Patlican Receli1

 

Bu Reçelde Gönen’in İsmi Var

Yumurtalı Balıkesir Kuzusu Kavurması’nın ardından şehrin sevimli ilçelerinden Gönen’e uzanıyoruz. Gönen Patlıcan Reçeli’nin yapılışını anlatacağız. İlk olarak yemeklik veya turşuluk olarak kullanılacak patlıcanlar toplanıyor. Daha sonrasında tarlada kalan küçük ve lezzetli patlıcanlar pancar şekeri ile kaynatılıyor. Böylelikle, Balıkesirli kadın kooperatiflerinin maharetli el emeği ile tatlı mı tatlı bir lezzet ortaya çıkmış oluyor. Tadı kestane şekerini andıran bu lezzetli reçel, Balıkesir Kahvaltısı sofralarının en özel lezzetlerinden biridir.

 

Seferberlik Coregi1

 

Savaş Döneminin En Önemli Erzaklarından: Seferberlik Çöreği

Balıkesir Kahvaltısı’nda bulunan ürünlere isim veren ilçelerimizden bir tanesi de Savaştepe. Savaştepe’ye özgü Mihaliç Kelle Peynirli Seferberlik Çöreği’ni elde etmek için tarhana, zeytinyağı, yoğurt, un ve şeker ile hazırlanan hamur ekşi maya ile mayalandırılıyor. Mayalanan hamura özel şekil veriliyor ve susamla kaplanarak son halini alıyor.

 

“Ağlayan Peynir”

Bu besleyici yöresel ekmek, kurutulduğunda 2 ay kadar bayatlamadan dayanabildiği için savaş döneminde önemli erzaklardan biri haline gelmiştir. Savaştepe bölgesinde asker uğurlamalarında, bayramlarda ve düğünlerde geleneksel olarak dağıtılan bu çörek, kesildiğinde gözeneklerinden yağ damladığı için “Ağlayan Peynir” olarak da anılıyor. Mihaliç Kelle Peyniri ile buluşan çörek farklı tadıyla sofralarımıza konuk oluyor.

 

Manda Kaymagi1

 

Manda Kaymağı’nı Diğer Kaymaklarla Kıyaslamayın!

Bir restorana, lokantaya gittiğinizde kaymaklı bir tatlı siparişi verdiğinizi düşünün. Süt kremasından yapılan kaymak ile mi yoksa manda kaymağıyla mı tatlınızın servis edilmesini isterdiniz? Cevabı tahmin edebiliyoruz. Manda Kaymağı, süt kremasından kaymaklar ile karıştırılmamalı. Çünkü bu kaymak bir Balıkesir efsanesidir.

 

“Manda sütünün yoğun lezzeti”

Halis muhlis manda sütünden üretilen kaymağın ne olduğunu sadece tadına bakanlar anlayabilir. Balıkesir’in köylerinde çok az miktarda elde edilebilen, inek sütüne göre daha fazla protein, yağ ve kalsiyum içeren, manda sütünün yoğun lezzetini yansıtan manda kaymağı, Balıkesir kaymaklısı ve coğrafi işaretli höşmerim tatlısı başta olmak üzere sütlü ve şerbetli tatlıların çoğunun servisinde kullanılıyor. Dikkat! Manda kaymak ilaveli tatlıların müptelası olacaksınız.

 

Soka1

 

Balkanlardan Balıkesir Kahvaltısı’na: Soka

Sırada Balkan halklarının sofralarında yer alan ve Balıkesir Kahvaltısı’nda da bulunan bir lezzet var. Balıkesir’de özellikle Ayvalık bölgesinde yaşayan Boşnaklar kendi kültürlerini şehre yansıttı. Hem de Balıkesir’in kültürel zenginleşmesine katkı sağladılar. Bu katkılardan bir tanesi de pastörize krema. Somborka cinsi biber ve ekşimik peynirinden oluşan Soka adıyla anılan turşu olmuş. Çoğunlukla meze şeklinde tüketilen Soka, Balıkesir’deki çok kültürlülüğün simgelerinden biri haline gelmiştir.

 

Edremit Zeytin1

 

Edremit Körfezi’nin İncisi: Siyah Çevirme Zeytin

Eğer yolunuz Balıkesir’in Edremit Körfezi’ne düştüyse her yerde zeytin ağaçlarının olduğunu görürsünüz. Arabanızın camını açtığınızda zeytin kokusu sizi karşılar. O zaman körfeze geldiğinizi anladığınız durumlardan biri olur. Ayrıca bu körfezde toplanan ve üretimi yapılan zeytinden bahsedeceğiz. Balıkesir Kahvaltısı’nın son üyesi Siyah Çevirme Zeytin, hasat döneminde toplanmaya başlıyor.

 

“Hafif acımsı lezzet sevenlerin vazgeçilmezi”

Toplanan Edremit yağlık cinsi iri zeytin meyveleri Özenle Seçilir. Boylama ve yıkama işlemlerine tabi tutulduktan sonra süzülür ve nemli halde büyük zeytin kaplarına konuyor. Ayrıca zeytinlere Yalnızca kaya tuzu ve üzüm sirkesi ilave edilir. Birkaç gün aralıklarla çevrilerek acı suyunu salması ve kendi suyunda olgunlaşması sağlanıyor. Bu süreç hemen hemen 6 ayı buluyor. Aynı zamanda, Hafif acımsı lezzet sevenlerin vazgeçilmezi olacak bu zeytin, Edremit Körfezi’nin başlıca ürünlerinden biridir.

Balıkesir Kahvaltısı ayrıntılar için tıklayın.

Kahvaltı nedir?

Serap Acar Telefon

SERAP ACAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu