EkonomiGündem

Mesleğe bir adım kala

MESLEĞE BİR ADIM KALA

 

Meslek edindirmek için kurslar vermeye devam eden  Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi, yeni çıkan kararname ile örgün öğretim merkezi olmaya hak kazandı. Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, yeni dönemi MERHABA okurlarıyla paylaştı.

İşsizliği ortadan kaldırmayı ve kalifiye eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir öğrencilerin kariyer hedeflerini planlarken mutlaka Eğitim Merkezlerine de uğramaları gerektiğini belirtti.

 

Demir ‘Fark Dersini verip Mezun Olun’

Öğrencilerin fark derslerini vererek Meslek Lisesi Mezunu da olabileceğinin altını çizen Müdür Demir, ‘Merkezimize kayıt yaptıran öğrenciler, isterlerse eğitimleri süresince fark derslerini vererek Meslek Lisesi Diploması sahibi olabilecekler.  Bu çok güzel bir uygulama oldu. Bunun yanı sıra verdiğimiz Ustalık Eğitimi’ni bitirdikten sonra dışardan Açıköğretim’e kaydını yaptırıp, fark derslerini vererek  Meslek Lisesi diploması sahibi olabilecekler’ dedi.

 

Demir ‘Önlisans’a Sınavsız Geçiş Kalktı’

Meslek Liseleri’nden 2 yıllık Önlisans programlarına sınavsız geçişlerin kaldırıldığını söyleyen Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘Meslek Liseleri’nden iki yıllık Meslek Yüksekokullarına sınavsız geçiş vardı. O kalktı. Bunun kaldırılmasını biz de çok istiyorduk. Çünkü artık kapasite inanılmaz düşmüştü.  Oradan çıkan insanlar  ara eleman olarak çalışmak istemiyor, öyle olunca da iş bulamıyorlardı. Şimdi Meslek Yüksekokulları’na da gidecek olan öğrencilere puan kriteri getirilecek. Bu o yüzden iyi oldu’ ifadelerini kullandı.

 

Demir ‘Sanayicilerimizi Dinledik’

Göreve başlamasının ardından Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek sanayici dinlediklerini söyleyen Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘Meslekte 28 yılım. Yaklaşık 18 yılım  idarecilik görevini yürütmemle geçti. 2014 Yılının Eylül ayından beri ise İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi’ndeyim.  Geldiğimizde ilk yaptığımız çalışma Organize Sanayi Bölgesi’ni gezmek oldu. İdari kadromuz ve sektör temsilcilerimizle birlikte Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdik. Hatta Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne gittik. Sanayicimizin sıkıntılarını, isteklerini sorduk. En fazla duyduğumuz sorun ise yetişmiş elemanın az olması ve kalifiye elemanın bulunmaması oldu.  Sanayicinin çırak, kalfa sıkıntısı yaşadığını gördük’ ifadelerini kullandı.

 

Demir ‘Okulumuzda Çalıştay Gerçekleştirdik’

Sanayideki kalifiye elemanın çözümüne yönelik okullarında bir Çalıştay gerçekleştirdiklerini söyleyen Karesi İbrahim Bodur Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘Öyle olunca İlçe Mesleki Eğitim Merkezi Müdürleriyle bir araya gelerek bir Çalıştay yaptık.  Okulumuzda yaptığımız Çalıştay’da bu sıkıntılarımızı dile getirerek, çözüm önerilerimizi sunduk. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu çalışmamızı paylaştık. Kapsamını genişleterek İl Raporu şeklinde bu raporu Bakanlığımıza gönderdik.  Geçen yıl 27’nci Mesleki Eğitim Kurul Kararlarında bizim birebir Çalıştay’da aldığımız kararların pek çoğunun kuruldan geçtiğini gördük ve çok sevindik’ dedi.

 

Demir ‘Okulumuz Örgün Eğitim Kapsamına Alındı’

Yeni çıkan kanunun neler getirdiğini anlatan Müdür Ramazan Demir, ‘Mesleki Eğitim Merkezleri, eski adıyla Çıraklık Okulları örgün eğitim kapsamına alındı. Yani Ortaokulu bitiren bir öğrenci artık Açık Öğretim Okulları’na kaydını yaptırıp sokakta boş boş gezemeyecek. Biz de artık örgün kapsamında olduğumuz için öğrenci, gerek TEOG’ta tercih ederek gerekse direkt gelip kayıt yaptırarak biz de okuma şansı bulacak. Dolayısıyla ya biz iş bulacağız ona ya da kendisi çalışacağı yeri bulup kendisini bir işe yerleştireceğiz. Öğrenci okula gelecek teorik eğitimi bizden alacak. Pratik eğitimi de iş yerinden uygulamalı alacak öğrenci. Daha önce biz öğrencilere sigortalarını yapıyorduk. Bu uygulamaya devam edilecek’ ifadelerini kullandı.

 

Demir ‘Devlet İşverene Katkı Sağlayacak’

Öğrenciye ödenen ücrette devlet katkısı da olacağını söyleyen Müdür Demir,‘Yeni bir uygulama da getirildi. Mesela Meslek Liseleri’nde daha önce yalnızca çalışan öğrencilere sigorta yapılıyordu.  Şimdi ise yeni çıkan kanunun ardından 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencileri de çalışmasalar dahi sigortalı kapsamında olacaklar. 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nda da değişiklik yapıldı.  İşletmeye giden öğrencilere ödenen öğrencilere ödenen ücretin üçte ikisini, asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak kaydıyla bunları devlet katkısı olarak devlet ödeyecek. İşsizlik fonundan yapılan bu yardım  da işverene büyük bir katkı sağlayacak’ ifadelerini kullandı.

 

Demir ‘İyi Bir Liseye Yerleşemeyen Eğitim Kurumumuza Gelsin’

Öğrencilere de seslenen Karesi İbrahim Bodur mesleki Eğitim merkezi Müdürü Ramazan Demir, ‘‘İyi bir Anadolu Lisesi’ne yerleşmeyen öğrencinin geleceği yer burası. Çünkü burada çekirdekten hem mesleğini öğrenecek hem de meslek sahibi olup koluna bir altın bilezik takacak. Yani öğrenci teorik eğitimi okulumuzda alacak. Pratiğini iş yerinde yapacak. Bu öğrencilerimiz için büyük bir fırsat. Bu fırsatı öğrencilerimiz kaçırmasınlar. İstedikleri liseyi kazandım diye üzülmesinler. Bizim Eğitim Merkezimize gelsinler’ dedi.

 

Demir ‘Bu Sadece Balıkesir’in Sıkıntısı Değil’

Yetişmiş eleman sıkıntısının sadece Balıkesir değil tüm Türkiye’yi ilgilendirdiğini söyleyen Müdür Ramazan Demir, ‘Kalifiye eleman eksikliği sadece Balıkesir değil tüm Türkiye’nin sorunu. Değişik illerden de bu tür raporlar gelince Bakanlık bu işe el attı. Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptı ve neticede 9 Aralık 2016 tarihinde 29913 sayılı karar Resmi Gazete’de yayımlandı.  6764 Sayılı kanun yürürlüğe girdi.Ve büyük bir sorun çözüldü’ dedi. Nihan Merve Yılmaz

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu