Köşe Yazıları

Mesleğinizin Hastası Mısınız?

Mesleğinizin hastalığı noktasında, işinizin niteliği veya iş yerinizin koşulları nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar aklınıza gelebilir. Bu konuda ilk akla gelenler özellikle yöneticiyseniz büyük bir stres altındasınız demek ve buna bağlı olarak ta  Sindirim sistemi hastalıkları (akut gastrit, ülser, kolit, kabızlık), Psiko sosyal bozukluklar (panik atak, depresyon), Uyku bozuklukları, Cilt hastalıkları (egzema, sedef, saç dökülmeleri vb.) (hipertansiyon) ortaya çıkabilmekte.

 

Sağlıksız Hareketler!

İlgili Makaleler

Çoğu farklı kaynaklarda geçen hareketli yaşam üzerine ve mesleğinin derdinde olanların içine düştüğü sağlıksız hareketler mevcut. Bu konuda önerilerim olacak. Hemen hemen herkesin yoğun stres yaşadığını duyar yada biliriz. Ancak, Stres, her türlü hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir ama tek başına bir hastalık nedeni değil. Bu konuda Stresle baş etmek için spor, yoga, düzenli ve sağlıklı beslenme, sosyal aktiviteler sinema, konser gibi etkinlikler önerilebilir. Sürekli olarak çalışan insanlarda(bankacılar, borsacılar vb.), ağır kaldıranlarda(kameramanlar, gazeteciler), kas iskelet sistemini tutan hastalıklara bel fıtığı, duruş bozukluklarına rastlanabilir.

 

Ne Yapılmalı?

Özellikle iş yerindeki çalışma ortamı rahat bir ortam haline getirilmeli, masa ve sandalye ayarlanabilmeli, ara ara hareket ederek kaslar çalıştırılmalı, öğlen tatilinde yürüyüşe çıkılmalı, spor ile kaslar kuvvetlendirilmeli. Meslekleri gereği sürekli ayakta duran insanlarda varislerin olduğunu bilmekteyiz. Varis çorabı giymek, akşamları evde istirahat ederken bacakları kalp seviyesinin üzerine kaldırmak, yürüyüş ile bacak kaslarını kuvvetlendirmek varis oluşumunu geciktirebilir. Sürekli olarak sesini kullanan insanlarda, örneğin öğretmenlerde ses tellerinde nodül oluşabilir. Ses kısıklığı, seste çatallanma ile kendini gösterir. İşleri nedeniyle sürekli bilgisayarda çalışan insanlarda, göz ile ilgili problemler görme bozuklukları, yanma, gözde kuruluk ortaya çıkmaktadır. Ekran koruyucu ve gerekiyorsa gözlük kullanmak, göz hastalıklarından korunmak için önemlidir. Her konuda bir doktorun önerisi en sağlıklı olandır. Günümüzün vazgeçilmezleri arasına giren iş yaşamımızın da bir parçası haline gelen bilgisayarlar ve Sağ el ile sürekli mouse kullananlarda, el bileğinde çarpal tünel sendromuna rastlanabilmekte. Belirti olarak Ellerde uyuşma veya ağrı olabilmekte. Bu noktada istirahat, buz tatbiki, ağrı kesici kullanımı sonrası şikayetler azalmıyorsa bir ortopedi uzmanına tanı ve tedavi için başvurmak en doğru karar. Koronavirüsle mücadele ettiğimiz bugünlerde özellikle İş yeri ortamının havalandırması önem taşıyor. Aşırı soğuk veya sıcak, sigara içilmesi bulunduğunuz ortamda akciğer hastalığına(astım, KOAH ve benzerleri) neden olabilir. Meslek hastalıklarının en aza indirilebilmesi için iş yerlerinde insanlara uygun çalışma ortamları, ergonomik araç – gereçler sağlanmalı. İş yerindeki havalandırma, ses düzeyi ayarlanmalı.Pandemi sürecinde çoğu işyerinin home ofis çalıştığını duyuyoruz.Evden çalışanlarda pencerelerini açarak havalandırmaya önem vermeli ancak hava koşullarını göz önünde bulundurarak hareket etmeli.

 

Gazeteciler Risk Grubunda

Meslek gruplarından üst düzey yöneticiler bankacılar, gazeteciler, avukat, doktor ve öğretmenler yüksek stres altında çalışan gruba giriyor. Öncelikle bu gruplarda anksiyete bozukluğu, depresyon gibi hastalıkların sıklığının biraz daha fazla olduğunu duyuyor ve yapılan araştırmalarda verilerden okuyoruz.Strese ek olarak yoğun çalışma temposundan dolayı düzensiz beslenme, gastrit, ülser, spastik kolon gibi hastalıkların daha sık görülmesine neden olurlar.

 

Saydığımız tüm çalışma gruplarında tempo yoğunluğu daha çok zihinsel düzeyde. Fizik gücüne dayanmayan daha masa başı işler olduğundan hareketsizlik, beraberinde riskleri getirmekte. Kilo fazlalığı, kalp damar hastalıkları, kan yağları yüksekliği, şeker metabolizması bozukluğu oranı bu grupta artma eğiliminde. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde dahada artan öneme sahip olan hareket konusunda hareketsiz kalmayın ve sporu yaşamınızdan eksik etmeyin diyerek ara ara hareket molaları vermenizi öneriyorum. Sağlıklı yarınlar hareketli günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu