Görüntülü Haberler

“MESLEK LİSESİNDE OKUYANLAR ARA ELEMAN DEĞİL ARANAN ELEMANLAR”

 

“MESLEK LİSESİNDE OKUYANLAR ARA ELEMAN DEĞİL ARANAN ELEMANLAR”

 

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, Mesleki Eğitim son yıllarda ve özellikle pandemi sürecinde önemi daha da anlaşıldı ki, “mesleki eğitim olmazsa olmazımız” dedi.

 

Meslek lisesini seçenler hayata önde başlıyorlar

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir,“Reel sektörde işsizlikten ziyade mesleksizlik sorunu yaşanıyor. Meslek lisesine devam eden gençlerimiz hayata önde başlıyor” dedi. “Meslekli ve donanımlı eleman olmanın yolu meslek liselerinden geçiyor. Reel sektörde işsizlikten ziyade mesleksizlik sorunu yaşanıyor. Meslek lisesine devam eden gençlerimiz hayata önde başlıyor” dedi.

 

Pandemi Döneminde Meslek Liselerinin Büyük Katkısı Oldu

Pandemi döneminde meslek liseleri maske imalathanesi gibi çalıştı. Korona virüsle mücadelenin başından bu yana meslek liseleri sürece büyük katkı sağladı. Yurt genelinde pandemi sürecinin başlamasının ardından meslek liselerinin birer fabrika gibi faaliyet göstermesiyle maske ve dezenfektan açığının kapatılmasıyla birlikte bu liselerin ne denli önemli olduğu birkez daha anlaşıldı.

İbrahim Bodur Meslek Eğitim Merkezi  Müdürü Demir ,’Ustalık ve kalfalık belgesi almış veya mesleki eğitim merkezinde okumaya devam eden fakat diploma programına dahil olmayan kişiler, telafi dersler ile meslek lisesi diploması sahibi olabiliyor’

 

“Küçük Yaşlarda Mesleki Eğitime Yönelim Önemli”

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Raamazan Demir, “Yıllarca bu alan ihmal edilmiş gibi ve çocuklarımızın hep mimar, mühendis olsun denilerek bu alandan geçmişte uzak tutulduğunu gördük. Bütün çocuklarımız Üniversite mezunu olsun dedik ama istihdam konusunda da sıkıntılar doğdu. Üniversiteyi bitirmiş, beklentileri yüksek ve bir gerçekte var ki piyasanın durumu belli. Herksin yüksek maaş yada Devlet Memuru olması da mümkün değil” şeklinde konuştu. Müdür Demir, ”Mesleki eğitime küçük yaşlarda yönelme çok önem taşıyor. Ortaokul mezunlarımızı sınavsız puansız her isteyen öğrencilerimizin kaydını çırak olarak yapıyoruz. Velisinin tanıdığı bir işyeri varsa orası ile sözleşme yapıyoruz yada yoksa biz yardımcı oluyoruz. Sanayi’nin tamamı koordinasyonu sağlayan öğretmenlerimizle birlikte yapılan çalışmalarla işler hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“Rehber Öğretmenlere Düşen En Önemli Görevlerden Biri…”

Meslek Lisesi Müdürü Demir, “Öğrenci bize geldiğinde asgari ücretten az olmamak kaydıyla sigortası da yapılarak ve çırak çalıştıran işyerlerimize de Devlet parasını yani işverene 3’te 2’sini geri veriyor. Sunulan imkânlar çok ve faydalanmak gerekiyor. Şöyle bir algı olabiliyor; Herkes Üniversite okuyup Hâkim, Savcı olsun rahat yaşasın diye bakılıyor ancak çocuğumuzun akademik başarısı yoksa yeteneklerini keşfetmesi burada sağlanabilir burada şu büyük önem taşıyor. Ortaokul Öğretmenlerimiz, idarelerimiz ve rehberlik hizmetleri olsun tanıtım ve yönlendirme yaparken üst düzey Anadolu Liseleri değil bütün meslek liselerinin çalışmalarını onlara doğru ve iyi tanıtabilmesi gerekiyor. ”ifadelerine yer verdi.

 

“Fırsatlar Genele Yayıldı. Ustalık Belgesi Olanlar Meslek Lisesi Diploması Da Alabiliyor”

İbrahim Bodur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir yurt genelinde yapılan bir araştırma şunu gösteriyor Meslek Liselerinde eğitim almış öğrencilerin istihdam oran ı yüzde 88.Buradan mezun olan bir öğrenci Sanayide aynı mesleğine eğitimi bittikten sonrada devam ediyor. Burada öğrencilerimize Meslek Lisesi Diploması verilmesinin de önü açıldı. Bu sene kademeli başlayan bu süreç genele yayıldı.11 ve 12.sınıflarda bu hak yoktu ancak onlar devam ederlerken fark derslerini alarak bir sene sonra ustalık belgesinin yanında meslek lisesi diplomasını da alacaklar.

 

“Meslek Lisesi Öğrencisi Teknisyen Unvanına Sahip Oluyor”

Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Demir, “Meslek Lisesi Diploması olup ta bir işe girenlere teknisyen unvanı veriliyor.2016 yılında verildi bu hak. Ustalık belgesi alan biri kendi işini açabilir. Meslek Lisesi diploması var Üniversite sınavına, KPSS’ye girme imkânı olabilir. Yada bir işyerine girip Teknisyen unvanı ile bir iş sahibi olabilir.” dedi.  Hafta içinde kayıtların alınmaya başladığını belirten Müdür Demir, fark dersleri alacakların bu süreçte Ortaokul mezunu ise ve Ustalık Belgesi var ise haftasonu iki gün okula gelmeleri gerektiğini belirtti. Kalfalık belgesi olanlarında bu haktan faydalanabileceğinin altını çizen Müdür Demir, 12.sınıf Ustalık sınıfına kaydolarak bu öğrencilerimizin de hem çalışarak hem de fark derslerini tamamlayıp eğitim sürecini tamamlamış olmaları sağlanacak” dedi.

 

“Kendi İşinizi Kurabilir Yada Çalışan Olabilirsiniz”

Kendi işini kurup yanında pekçok usta yada çırak çalıştıran Meslek Lisesinden mezun öğrencilerimiz Balıkesir’de çalışıyorlar diyen Müdür Demir, “ kendisi ile birlikte aynı okulda okuyan arkadaşları arasında biri meslek lisesine gelerek bu fırsatı değerlendirmiş ve bugün iş sahibi Ustalarımız var. Ve onunla aynı okulu paylaşmış meslek lisesine gelerek istihdama katılan işçi olarak çalışanlarda var. İsterseniz hem iş sahibi olabiliyor, hem de çalışan olmak isteyene istihdam sağlıyor Meslek Lisesi.”

 

Lise Diploması Olanlar Meslek Lisesi Diploması Sahibi Olabilir Mi?

Lise diploması olanlar içinde fırsat. Meslek Lisesi Diploması olanlar için biz burada denklik yaparak Meslek Lisesi Diploması hazırlayabiliyoruz. Öte yandan süreci tamamlamak isteyen diğer çırak ve usta öğrencilerimizden kimler hangi dersleri alacaksa Bakanlığın hazırladığı takvim doğrultusunda tamamlayacaklar. Pekçok dersi almış olup, kalan eksik kısımları tamamlama imkanı ile eğitiminlerini bitirmiş olacaklar”

 

“Çocuklarınızı Yıpratmayın. Yönlendirin, Yeteneklerini Keşfetsinler”

“ Mesleki Eğitim Merkezinde ben özellikle ailelerimize de seslenmek istiyorum. Çocuklarımızı yıpratmayın. Olmak istemedikleri akademik başarı diye tutturarak onları üzmeyin. Zekâsı ne ise yetenekleri hangi doğruluda ise yönlendirin. Bizim elbette ki bilim adamların ada ihtiyacımız var ancak bir marangoza, çatımızı yapacak ustaya, aşçılara da ihtiyacımız var. Bunu lütfen unutmayalım ve çocuklarımızı yıpratmayalım” ifadelerini kullandı.

 

“Gençlerimiz İmkân Varken Kullansın. Belgelerini Alanlar birer Teknisyen ve Artık Ara Eleman Değil Aranan elemanlar”

Müdür Demir,“Binlerce ortaokul mezunu kalfalık ve ustalık belgesi sahibi olan vatandaşın beklediği  karar olan bu imkan meslek liselerine sağlandı. Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilecekler. Bunun yanı sıra bu merkezlerde okuyan ve 11’inci, 12’inci sınıftaki diploma programına dahil olmayan öğrenciler de fark derslerini alarak meslek lisesi diploması almaya hak kazanacaklar. Ayrıca dışarıdan ustalık kalfalık sınavına girmiş ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu kişiler de diploma programına dahil olarak diploma alabilecekler.”

Özel Haber: Semra Aman Akyürek & Foto: Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu