Köşe Yazıları

MEVYEVELERİN BEDENE ETKİSİ

Merhaba bugün sizler için meyvelerin bedene etkilerinden bahsedeceğim.Severek yenilen meyveler için bazen çevremde ben hiç meyve yemem diyenleride duyuyorum.Ancak ihlmalde edilmemeli diyerek bir kaç meyvemizin nelere etki ettiğine bakalım.
Elma : Elmanın sağladığı vitaminlerin en önemlisi C vitaminidir. En fazla kabuğunda ve kabuğun hemen altında yoğun olarak bulunur. Bu nedenle iyi yıkanmış elmanın kabuğuyla tüketilmesi en doğrusudur. Elmanın içerdiği diğer vitaminler ise B1,B2,B5 ve E vitaminidir.

Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum, gırtlak yanmalarını engeller. A,B ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı aynı zamanda bol miktarda demir içerir.

Avokado: Avokadoda bulunan 14 mineral hücreleri yeniler. Dolayısıyla yaşlanmaya neden olan zararlı toksinleri vücuttan atarak yaşlanmayı yavaşlatmakta ve cildi yıllara karşı korumaktadır. Ayrıca %30 oranında barındırdığı doymamış yağ miktarı nedeniyle vücuttaki kolesterolün artmasını önler. Kalp ve damar hastalıklarında bir şifa kaynağıdır. Ülser üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. İçerisinde A,B,C,E,K vitaminleri, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Aynı zamanda mutluluk hormonu olan seratoninden ötürü ruh sağlığınıza da en az beden sağlığınıza olduğu kadar faydalıdır.

İlgili Makaleler

Böğürtlen: Bünyesinde barındırdığı antioksidanlar nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser türlerine karşı koruyucu etki yaratır. Ayrıca kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen, diyabet rahatsızlıkları olan hastalar için de önemli bir şifa kaynağıdır.

Hurma: İnsan için gerekli birçok vitamin ve minerale sahiptir. Karbonhidrat, protein ve yağ içerir. Hurmanın içerdiği şeker, kan şekerini hızlı biçimde artıran glikoz cinsinden değil vücutta parçalanarak kullanımı kolay olan meyve şekeri fruktoz türündendir. A,B1,B2,B3 ve B6 vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, sodyum magnezyum ve aminoasitler içerir. Hurmada bulunan Gamma aminobutirik asit, sedatif ve antistres etki gösterir. Sinir sistemini rahatlatıcı özelliktedir.

 

İncir: En yüksek lif içeriğine sahiptir. Böylelikle sindirim sistemini çalıştırarak hızlı çalışmasını sağlar. Özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur. Kalp hastalıklarının da riskini azaltır. Besin değeri yüksektir.

 

Üzüm: Antioksidan, anti-aging, kan yapımına yardımcı ve kanserden koruyucu etkileri bilinen bir meyvedir. Siyah üzüm kabuğunda bulunan ‘Resveratrol’ maddesi, antikanserojen ve antioksidan olma özelliklerini taşımakta ve beyin hücrelerini korumaktadır. Üzümün çekirdeğindeki diğer bir madde olan ‘Quersetin’ ise, kan yapımına yardımcı olmaktadır. Bu yolla damarların sağlığınıda olumlu etkilemektedir.

 

Greyfurt: C vitamini bakımından zengindir. Meyve kabuklarından marmelat yapılır. Ancak yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığı ve bu nedenle ölümle sonuçlanabilecek zararlı yan etkiler ortaya çıkardığını göstermiştir. Tansiyon ilaçları, psikiyatri, uyku ve epilepsi ilaçları, kolesterol düşürücüler, mide-bağırsak hastalık ilacı Cisaprıde, allerji, grip-sinüzit tedavisinde kullanılan Terfenadin ve kalp ilacı Amiodarone kullanılıyorsa, bu ilaçları aldığınız 24 saat içinde greyfurt tüketmeyin.

 

Kivi: A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyvedir. Lif açısından da zengindir. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür, karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler.

Limon: C vitamini zengini limon, vücutta demir emilimini artırır. Magnezyum ve bakır içeren, asit açısından zengin bu meyve, hazmı kolaylaştırır, damarları açar, karaciğer için çok faydalıdır, böbrek tıkanıklıklarını giderir, kalbi güçlendirir. Soğuk algınlığı ve strese karşı birebirdir.

 

Nar: Nar çekirdeği, yüksek dozda polifenolik bileşikler, tannin ve antisiyoninler içerirler, ki bu maddeler bilinen en güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, biz kanserden koruyan en güçlü silahlarımızdır. Ayrıca kolesterolü, şekeri dengeler, ishali keser, bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Çilek: Değerli bir C vitamini kaynağı olan bir meyve türüdür. Tansiyon sorunu olanların yemesi için tavsiye edilen besinler arasındadır. Çilekteki ellagic asit kanser hücrelerine karşı koruyucudur. Taze, canlı kırmızı renkte ve de organik şekilde üretilmiş çilekler tercih edilmeli ve aldıktan sonra bekletilmeden hemen yenmelidir.

 

Şeftali: B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Günlük A vitamini ihtiyacınızın %6’sini şeftaliden karşılayabiliriz. Şeftali yağ ve sodyum içermez. Lifli yapısı dolayısıyla hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemimiz açısından çok faydalı bir meyvedir.

 

Erik: Bol miktarda B vitaminleri içermektedir. Karaciğer, böbrek ve sindirim sorunlarına karşı yararlı olduğu belirtilmekte, romatizma ve mafsal kireçlenmesi için yararlı olduğu bilinmektedir. Kansızlığa karşı kullanılabilir. Ateş düşürücü ve regl düzenleyici etkisi eriğin faydaları arasındadır. Canlı yeşil görünümlü, sert, sulu ve lekesiz erikler tercih edilmelidir. Besin değeri bakımından kurutulmuş erik taze eriğe göre daha yüksek besin değerindedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu