Köşe Yazıları

Meyvelerin Baş Tacı Antideprasan Bir Meyve: “ÇİLEK”

Meyvelerin Baş Tacı Antideprasan Bir Meyve: “ÇİLEK”

Havaların ısınmasıyla rengârenk meyveler tezgâhlardaki yerini almaya başladılar. Sonsuz merhamet sahibi Rabbimiz, adeta bahar mevsimini bir vagon tarzında yüz bin çeşit nimetlerle doldurup kış sonunda erzakları biten biz insanların önüne seriyor.

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan ÇİLEK, Dünyada çekirdeklerinin meyvenin içinde değil de dışında bulunduğu tek meyvedir. Parlak ve kırmızı rengi ile insan gözüne oldukça çekici gelmekte, adeta ben senin için yaratıldım demektedir.

Kıpkırmızı rengi ve muhteşem tadıyla oldukça dikkati çeken çileğin yararları saymakla bitmez:

İlgili Makaleler

Şifası rengini veren maddede gizlenmiş! Yapılan bilimsel araştırmalarda, çilekteki faydalı etkilere yol açan bileşiğin ona kırmızı rengini veren antioksidan maddelerle alakalıdır. Antioksidanlar, kandaki zararlı toksin maddelerle savaşmada görevlendirilmişlerdir.

Yaşlanmaya karşı cildi gençleştirir. Yapılan araştırmalar çileğin anti-aging yani yaşlanma karşıtı özelliği olduğunu ortaya koymuştur.

601Fbbc4B57F150Bcc751D5D

Kalbe şifa kolesterol dostu bir meyve. Çilek düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını korur, kalp krizi geçirme riskini %30 azaltır, kolesterolü düşürür

Zayıflamayı düşünenler için çilek. Su ve ayrıca lif içeriği yüksek, kalori değeri düşük olduğundan zayıflama diyetlerinde kullanılabilir. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık için faydalıdır.

Vitamin deposudur. Vücudumuz için önemli ve gerekli olan C vitamini içeriği çilekte oldukça yüksektir. 1 avuç dolusu çilek günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar. 15 adet orta boy çilek (175 gram) bir porsiyon meyve hakkımıza denktir. Ayrıca, bol miktarda fosfor, manganez ve demir içerir. B ve K vitaminlerince de zengindir.

Depresyondayım diyenler için çilek. İçerisinde bizim için depolanmış Folat içeriği nedeniyle sakinlik hissi verir, depresyondan korurlar.

Çilek aynı zamanda diş etlerinin güçlenmesini sağlar, ağız kokusunu da önler.

Çileğin fazla tüketilmesinin bazı kişilerde alerjiye sebebiyet verdiğini hatırlatan uzmanlara göre; “İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir. İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir.” Bu sebeple böbrek hastalarının doktora danışarak yemelerinde fayda vardır.

Çilek kokulu güzel günler dileklerimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu