Köşe Yazıları

MİGREN TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Koku Hafızası

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

İlgili Makaleler

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Bu hafta da sizlerle birkaç haftadır bahsettiğim migrenin tedavisini paylaşacağım. İlk olarak migren tedavisindeki amacımızı size anlatmak istiyorum. Amaç; semptomları durdurmak ve atakları önlemeyi çalışmaktadır. Migreni tedavi etmek çok ilaç tasarlanmıştır. Ancak temel olarak iki grup vardır; biri ağrı kesici ilaçlar, diğeri ise migreni önleyici ilaçlardır. Tedavi seçenekleriniz, baş ağrınızın sıklığına ve şiddetine, baş ağrınızla bulantı ve kusma olup olmadığına ve sahip olduğunuz diğer sağlık durumlarına bağlı olarak tercih edilir.

Genel yaklaşımda atak sırasında oluşan problemleri tedavi etmek ve migren ataklarından korunmak yer almaktadır. Atak sırasında oluşan ağrıyı azaltmak için klasik ağrı kesiciler yanında çok farklı ilaç seçenekleri de bulunmaktadır. Bu ilaçlar mutlaka hekim tarafından önerilmelidir.

Sık, uzun süreli veya şiddetli baş ağrısı olan, tedaviye iyi yanıt vermeyen hastalarda özellikle migren ataklarını önleyici ilaçlar önerilmektedir. Bu alanda farklı tercihler elbette ki vardır. Bunların hangisini seçeceğimize ise atakların şiddeti ve süresi karar verdiricidir. Peki ne tip ilaçlar bunlar arasında bulunmaktadır derseniz işte cevabım. İlk sırada kan basıncını düşüren ilaçlar yer almaktadır. Bunun ardından da antidepresanlar gelmektedir. Bazı epilepsi için kullanılan ilcalarda iyi birer migren önleyicidir. Son yıllarda iyi bir seçenek olan botilinum toksin injeksiyonları da migren ataklarını önlemede başarılıdır. 

Elbette ilaç dışı da bazı önerilerim olacak size. Örneğin migren belirtileri başladığında, sessiz ve karanlık bir odaya gitmeyi deneyin. Gözlerinizi kapatın ve dinlenin. Alnınıza veya boynunuzun arkasına bir havlu veya bezle sarılmış serin bir bez veya buz torbası yerleştirin. Yine bazı gevşeme egzersiz tipleri, güzel uyku düzeni ve beslenme önemlidir. Çok fazla ya da çok az uyumak örneğin iyi değildir. Mümkünse her gün aynı saatte yemek yemeye çalışın ve bol miktarda sıvı tüketin.

Hepinize baş ağrısız, huzurlu bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu