GündemSiyaset

Milletvekili Aytekin Bakan Soylu’ya Sordu: “İlçelere Afad’ı Kurmayı Düşünüyor Musunuz?”

Milletvekili Aytekin Bakan Soylu’ya Sordu: “İlçelere Afad’ı Kurmayı Düşünüyor Musunuz?”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan İçişleri Bakanlığı bütçesinde CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, “ilçelerde AFAD örgütlenmesi kurmak, afetlere müdahalede zamanla yarışma konusunda ciddi avantaj sağlayacak. ”dedi.

AVANTAJ SAĞLAYACAK

AFAD’ın il merkezlerinde teşkilatlandığını söyleyen Milletvekili Aytekin, “birçok ilimizde, nüfusu yoğun ilçelerimiz var. Bu ilçelerimiz il merkezlerine uzak. Olası bir afet anında, koordinasyonun sağlanması için AFAD’ın merkezden ilçelere ulaşımı ciddi bir zaman alacak. Nüfusu belirli bir sayıda olup, il merkezlerinden belirli mesafede uzak ilçelerde AFAD örgütlenmesi kurmak, afetlere müdahalede zamanla yarışma konusunda ciddi avantaj sağlayacak. Konu siyaset üstü bir konu olduğu için, kanun teklifi yaparak reddedilmesine içimiz el vermez. İlçe merkezlerinde AFAD organizasyonu kurmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

BAKAN SOYLU’YA SORDU

Bütçe görüşmelerinde komisyon aşamasının sonuna yaklaşılırken, son olarak İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yetkileri İçişleri Bakanlığına aktarılan AFAD’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Balıkesir üzerinden örnek vererek, Bandırma ve Edremit ilçelerinin merkeze uzaklığını hatırlatan Aytekin “ilçe merkezlerinde AFAD organizasyonunun kurulması olası bir afet anında zamanla yarışma konusunda avantaj sağlayacak. Konuyu bakan yardımcısı Muhterem İnce’yle de görüşmüştük. Bu konu siyaset üstü bir konu. İlçelerde AFAD organizasyonu kurmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

YAŞAMINI YİTİRENLER ANILDI

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin’in komisyonda yaptığı konuşma şöyle:

“Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli bürokratlar, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bakanlığın 2021 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 2020 yılı âdeta deprem, doğal afet ve salgın yılı olmuştur. Bu vesileyle hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Sayın Bakan, 2021 deprem konusunda canımızı yakan bir yıl oldu. İstanbul, Elâzığ, Malatya ve son olarak İzmir’de deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleştik. Görünen o ki, deprem anındaki koordinasyon eksikliği ciddi sorunlara sebep oluyor. Bütün koordinasyon AFAD elinde toplanıyor, daha evvel Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü vardı. Bu iki kurum kapatılarak bütün sevk ve organizasyon AFAD bünyesinde toplandı.

“İLÇELERDE AFAD’A İHTİYAÇ VAR”

AFAD yalnızca il merkezlerinde kuruluyor ve bütün il geneline tek merkezden ulaşılıyor. Burada belirli nüfus yoğunluğu ve il merkezine uzaklığı ölçü alarak ilçe merkezli AFAD organizasyonlarına da ihtiyaç duyulmaktadır. Örnek vermek gerekirse, seçim bölgem olan Balıkesir de oldukça geniş bir coğrafya; kuzeyinde Bandırma, güneyinde Edremit Körfezi bulunuyor; her iki ilçe de bulundukları bölgelerin merkezleri niteliğindedir. Coğrafyanın genişliği nedeniyle örneğin, güneyinde yaşanacak olası bir depremde il merkezinden Edremit’e AFAD ekiplerinin ulaşmasına kadar geçen sürede koordinasyon sorunu yaşanması kaçınılmazdır. Bu durum telafi edilemez, olumsuz bir tabloya sebep olabilecek niteliktedir.

“DEPREM SİYASİ SAİKLER İLE ELE ALINAMAZ”

Depremin siyasi saiklerle ele alınmaması hepimizin ortak düşüncesidir. Bu yüzden konuyla ilgili yasa teklifi sunup Genel Kurulda reddedilmesini de doğru bulmuyoruz. Bahsettiğim şartlar göz önüne alınarak AFAD Kanunu’nda değişiklikle, ilçe merkezlerinde bu yapılanmaların kurulması gerekiyor. Bu ihtiyacın giderilmesi için bir an önce sürecin hızlandırılarak, nüfus ve mesafe şartları göz önüne alınarak bu kriterleri sağlayan ilçeler düzeyinde de AFAD örgütlenmesi şemaları kurmayı düşünüyor musunuz? AFAD’ın stratejik planda, GZ analizinde belirtilen zayıf yönleri arasında ciddi tespitler var, bunların yazılması da önemli. Örneğin, depremde toplanma alanları olarak gösterilen yerlerin imara açılması bu zayıf yönlerin en önemlilerinden biridir. Benzer şekilde, aynı planda haklı bir tespit yapılmış: Afet ve acil durum mevzuatının tek bir hizmet kanununda bütünleşmemesi. Bu iki konu ülke olarak canımızı yakacak bir konu, bunların çözümünü bekliyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konunun araştırılması için talimat verdiğini belirten Aytekin, “umarım en kısa sürede bu konuda bir yol alınır. Bakanlığın ve bürokrasinin konuya sıcak bakması deprem coğrafyası olan ülkemiz adına önemli bir gelişmedir. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu