Gündem

Milletvekili Şahin, ‘’70 Yıl Önce Ürettiğimiz Aşıyı Bugün Üretemiyoruz!’’

Milletvekili Şahin, ‘’70 Yıl Önce Ürettiğimiz Aşıyı Bugün Üretemiyoruz!’’

 

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, “Yerli ve milli olduğunu iddia eden AKP, ülkemizi dışa bağımlı hale getirdi.”dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin grip aşıları ile ilgili açıklamada bulundu. Grip aşılarının eczanelerde yer almaya başladığını ifade eden Milletvekili Şahin kronik hastalıklara sahip ve 65 yaş üstü vatandaşlarda dâhil olmak üzere pek çok kişinin Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği risk grubunda yer almadığını söyledi. CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin konuyla ilgili olarak, ‘’Mevcut iktidar ülkemizi dışa bağımlı hale getirdi, çözüm yerli aşı üretimde.’’ dedi.

 

Yerli kurumların hepsi kapatıldı”

Milletvekili Fikret Şahin, AKP iktidarının geçmişte aşı üretim merkezi olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü kapattığını ve bunun yaşanan aşı krizinin en önemli sebebi olduğunu söylediği açıklamasında; ‘’Covid19 salgınını yaşadığımız bu süreçte aşı bir nevi karneye bağlandı. Ülkemizde bundan 70 yıl önce grip(influenza) aşısı üretilebiliyordu. AKP, iktidarının ilk yıllarından itibaren aşı üretiminin önemini kavrayamadı ve yerli kurumların hepsini kapattı.’’ ifadelerini kullandı.

 

 “Yenileme için 40 milyon dolar gerektiği için kapatıldı”

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün, 1950 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘’Uluslararası Bölge Influenza Merkezi’’ olarak tanındığını belirten Şahin, ‘’AKP’li yöneticiler, enstitünün teknolojik olarak geri kaldığını ve buranın yenilenmesi için 40 milyon dolar gerektiği için kapattıklarını ifade etseler de bugün aşı ithalatı için yılda en az 200 milyon dolar harcıyoruz. Bu kadar yüksek miktarda harcama yapmamıza rağmen, ihtiyacımız olan aşıyı dahi temin edemiyoruz. Gelecekte aşı sorununun giderek artacağı ve getireceği devasa halk sağlığı sorunları göz önünde bulundurulduğunda, zaman kaybedilmeden gereken yatırımlar yapılarak yerli aşı üretimine bir an önce başlanması ülkemiz için hayati öneme sahiptir.’’ diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu