Milletvekilleri Suriyelilerin Geri Dönüşlerini Yerinde İnceleyecek

Milletvekilleri Suriyelilerin Geri Dönüşlerini Yerinde İnceleyecek

Milletvekilleri Suriyelilerin Geri Dönüşlerini Yerinde İnceleyecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, komisyon üyeleriyle birlikte Gaziantep ve Kilis’te Suriyelilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü geri dönüş süreçlerini yerinde inceleyeceklerini açıkladı.

Kilis’te Başlayacak İncelemeler

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon olarak Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine geri dönüş sürecine dair incelemelerde bulunacaklarını belirtti. Kilis’e yapılacak ziyaretin başlangıç noktası olacağını ve burada Kilis Valiliği ile İl Göç İdaresi yetkililerinden bilgi alacaklarını söyledi. Ayrıca, Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yapılacak incelemelerle, geri dönüşlerle ilgili mevcut çalışmalar hakkında detaylı bilgi edinileceğini vurguladı.

Milletvekilleri Suriyelilerin Geri Dönüşlerini İnceleyecek
Milletvekilleri Suriyelilerin Geri Dönüşlerini İnceleyecek

Gaziantep’teki Geri Dönüş Çalışmaları

Kilis’teki incelemelerin ardından Gaziantep’e geçeceklerini belirten Uslu, burada da Gaziantep Valiliği yetkililerinin bilgi vereceğini aktardı. Ayrıca, ticaret, sanayi ve esnaf odalarının temsilcileriyle sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşmeler yapmayı planladıklarını söyledi.

Gönüllü ve Güvenli Geri Dönüş Süreci

Uslu, “Komisyon olarak Suriyelilerin güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüşlerine ilişkin Kilis ve Gaziantep’te incelemelerde bulunacağız, yetkililerden bilgi alacağız. Ülkemize sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin ülkelerine güvenli bir şekilde geri dönmeleri için tüm çabayı gösteriyoruz,” dedi. Türkiye’nin, Suriye’deki zulme karşı gösterdiği insani duruşun dünya çapında takdir topladığını da vurgulayan Uslu, Türkiye’nin “güvenli bölge” modeli sayesinde 8 Aralık 2024 itibariyle yaklaşık 740 bin Suriyeli’nin güvenli ve gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü belirtti.

Sürecin Değerlendirilmesi ve Etki Boyutları

Uslu, Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesinin ardından yaklaşık 40 bin Suriyelinin gönüllü ve güvenli bir şekilde ülkelerine döndüğünü ifade etti. Türkiye’nin yanı sıra Ürdün ve Lübnan’dan da çok sayıda Suriyeli’nin geri dönüş yaptığını belirten Uslu, yerinde yapacakları incelemelerde, geri dönüş sürecinde yaşanan zorlukları ve başarıları değerlendireceklerini söyledi. Ayrıca, Suriyelilerle yapılacak görüşmelerle, geri dönüşle ilgili fikirlerinin alınacağı ve sürecin daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

Suriye’de Yeni Bir Dönem Başladı

Uslu, Suriye’deki yeni dönemin başlangıcına dikkat çekerek, barışın ve esenliğin sağlanmasının, ülkedeki tüm kesimlerin bir arada yaşamasının en önemli hedef olduğunu belirtti. “Suriye’de kazanan, Suriyeli sığınmacılara ve Türkiye’nin insani duruşuna arkasını dönmeyen insanlık olmuştur,” diyerek, Türkiye’nin gösterdiği “ensarlık” örneğinin insanlık tarihine altın harflerle kazındığını sözlerine ekledi.

AA

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMMrjigsw_MjpAg?ceid=TR:tr&oc=3&hl=tr&gl=TR
Https://News.google.com/Publications/Caaqbwgkmmrjigsw_Mjpag?Ceid=Tr:tr&Amp;Oc=3&Amp;Hl=Tr&Amp;Gl=Tr
milletvekili suriye şam takip dönüş milletvekilleri ekip suriyeli suriyeyedönüş suriye savaş