GündemKöşe Yazıları

Milli parasına güvenmeyen dövize yatırım yapar…

Ülke gündemi malum: dövizlerdeki aşırı yükseliş. Ülkemiz parası önemli ölçüde değer kaybetti. Sadece değer kaybetmekle kalsa iyi, zamlar başladı yenileri de yolda. Ekonomi S.O.S. veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’da çağrıda bulunarak herkesi dövizlerini bozdurmaya çağırdı. İyi de kim dövize yatırım yapar. Hadi bir fabrikanız vardır, yurtdışına ihracat yapıyorsunuzdur elinizde dolar yada euro bulunur. Bunu herkes anlar. Yada dışarıdan ithal edip satıyorsunuzdur anlarız. Peki bunlarla alakası olmayanlar neden parasını dövize çevirip bekletir.

Cevap net ve kısa: Milli parasına güvenmeyenler. Her zaman dövizin yükseleceğine inancı olanlar. Okumuş, ya da izlemişsinizdir. Milliyetçi hareket Partisi’de dövize yatırım yapıp, seçim yardımlarını dövize çevirenler arasındaydı. Hem de adında Milliyetçilik olan ve milli şuurla hareket ettiğini bas bas bağıran bir parti.

Tam tersine milli parasına ilk güvenmesi gerekenler değimlidir bu ülküyü savunanlar. Bir çok kişi belki bu noktada kızacak yada köpürecek ama kendi milli parasına güvenmeyen sahip çıkmayan milliyetçi olamaz. İki iki daha dört kadar basittir bu.

Peki diğer dövizciler. Kimler yok ki bunlar arasında villasını, köşkünü satanlar da hep dövizle satıyor. Normal vatandaşın ev ilanlarında dövizli satış göremezsiniz. Veyahut AVM’ler hepsinin kiraları döviz cinsinden. Köprü ücretleri peki.. onlarda döviz cinsinden belirleniyor.

Hatta birçok siyasi, özellikle iktidar partisi yatırımları TL değilde döviz cinsinden söylemeyi uygun görüyor. Çeviriver kardeşim o günün kuru ile Türk Lirasına. Tüm bunlar normal vatandaşlarda da algı yaratan şeyler. Yani ülkemizde milli ve yerli değil, yurtdışı menşeili şeyler ve tabirler ön planda. Çünkü yaşamımızı yerli ve milli olanlar değil, yurtdışı menşeiler sarmış. Yerli üretim ise yokolma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir dönem ADD Türkçe tabela kampanyası başlattı. Ama bakınız şehrimizde kafeterya yada lokanta açan işadamlarının bu işletmeleri Türk ismimi taşıyor. Hayır. Peki bu kişilerin topluma örnek olması gerekmiyor mu?

Neyse kısaca diyeceğimiz dövizle yatıp dövizle kalkıyoruz. Kimse kimseyi yerli ve milliyim diye kandırmasın. Arka cebimizde gezdirdiğimiz telefonlar bile yurtdışı menşeili. Dövize dayamışız arkamızı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu