Gündem

MİMARLARDAN ÇEVRE DUYARLILIĞI ÇAĞRISI

Balıkesir Mimarlar Odası, çevre ve doğa karşıtı politikalarına son verilmesi gerekliliğini belirtti.

Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, “On altı yıldır devam eden siyasi iktidar döneminde doğal ve yapılı çevre üzerinden sağlanacak gelirlerin artırılabilmesi için pek çok yasal düzenleme yapılmış ve koruma politikalarında var olan güvenceler ortadan kaldırılarak yeni bir süreç başlatılmıştır.

Bu düzenlemelerle; nükleer santraller, köprüler, otoyollar, havaalanları ve hidroelektrik santraller gibi pek çok projenin sınırsız uygulanabilmesi amacıyla koruma mevzuatı değiştirilmiş; proje alanlarındaki doğal çevrenin kamusal niteliklerinin kaldırılabilmesinin ve amaçları dışında kullanılabilmelerinin, yapılaşma alanlarına dönüştürülmelerinin önü açılmıştır. Yeşil alanlar, milli parklar, ormanlık araziler, kıyılar ve sahil şeritlerinde “sit alanı, tabiatı koruma alanı, milli park” statüleri kaldırılmış veya değiştirilmiştir.” dedi.

YİTİRİLEN DEĞERLERİMİZ VAR

“Doğal değerlerini hızla yitiren ülkemizde; hızlı ve yoğun yapılaşma, iklim değişikliği, nüfus artışı ve göçün dönüştürücü etkileri en çok büyük yerleşimlerde etkisini göstermeye başlamıştır. Kentlerimiz; afetlere ve yapısal sorunlara daha açık ve güvencesiz hale gelmiştir. Ülkemizde çıkarılan tüm imar afları, mevcut iktidarların seçim dönemlerinde ekonomik gelir ve oy elde etmek amacı ile gündeme getirilmiştir. Kaçak yapılanmalar ile verimli arazi alanları, orman alanları, su havzaları tahrip edilmiş, sanayi ve turizm sektörleri olumsuz etkilenmiştir. Af kapsamındaki yapılar, hukuken yasadışı ve özellikle anayasanın kamu kaynakları, kıyı, doğal çevre ve ormanların korunmasına ilişkin temel maddelerine aykırıdır. İmar afları kaçak yapılaşmayı, arazi gaspı ve bu yolla yerleşmeyi gelenek haline getirmiş, zengin doğal kaynakların amaç dışı kullanımına, çevre sorunlarına yol açmıştır.”

DOĞADA TAHRİBATA SON VERİN

“Çevrenin ve doğanın tahribatının ve kaynakların acımasızca tüketilmesinin olumsuz etkilerine ancak; ülkemizin sahip olduğu doğal, çevresel kaynakların korunması ve uzun vadeli cevre politikaları oluşturularak bu kaynakların tüm yurttaşlarca eşit kullanılabilmesi yoluyla karşı koymak mümkün olacaktır.Bu bağlamda; çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarının ivedilikle durdurulması; katılımcı, bilimsel şehircilik ve planlama süreçlerine bağlı kararların hayata geçirilmesi; uluslararası anlaşmalara esas olan duyarlılıkların dikkate alınması zorunlu hale gelmiştir.Mimarlar Odası olarak; tüm meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın Dünya Çevre Günü’nü kutluyor; sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için, öncelikle doğal kaynaklarımızın ve doğal, kültürel çevremizin korunması amacıyla verdiğimiz mücadeleye devam etmekte kararlı olduğumuzu vurguluyoruz.”denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu