Balıkesir Merhaba Gazetesi

MİSAFİRİZ MİSAFİRSİNİZ

MİSAFİRİZ MİSAFİRSİNİZ
01 Haziran 2015 - 0:04

Genel

Kültürümüzde önemli bir yer tutan misafirlik günümüzde daha çok özlenir hale geldi. Genellikle bayram havalarının yaşanmasına neden olan komşularla ve sevdiklerimizle buluşmaların kaynağı misafirlik ve kimi zaman konuk ettiğimiz hiç tanımadığımız fakat kardeş olduğumuz dost edindiğimiz iyi ve güzel yürekli insanlarla buluşmaların yaşandığı anlar Misafirliğin öz yürekleri…

**Dostları görmeye eli boş gitmek, değirmene buğdaysız gitmeye benzer. Mevlana Celaleddin Rûmi

MELİKE AKBIYIK: Misafirperverlik Türk kültüründe çok eski çağlardan beri yer almaktadır. Türkiye misafirperverlik konusunda dünyada ileri gelen devletler arasında yer almaktadır. Fakat son yıllarda misafirperverlik git gide yok olmaya yüz tutmuştur. Eskiden bayramlarda herkes birbirine gelir giderdi. Birlikte yemekler yenir sofralar kurulurdu. Günümüzde ise bayramlarda herkes başka yerlere tatile gitmekte ve bu sayede akrabalık ve misafirperverlik değeri yok olmakta. Bunun bir diğer nedeni ise gençlerimize yeterince milli değerlerimizin verilmemesidir. Bu konuda en büyük görev öğretmenlerimize düşmekte. Bütün değerlerimizin yok olmaması ümidiyle..

NEFİSE ÇAKAN: Eskiden misafirlikte eğlenmek için oynarlarmış ve misafir gelince onlara ikramlar edilirmiş ve herkese kolonya tutulurmuş. Bazı kişilerde hiç sevmezmiş. O misafirler gelince odasına çekilirmiş. Sonra bayramlarda misafirperverlik için hazırlıklar yapılırmış ve misafirler geldiğinde onları ağırlarmış. Onlar için baklavalar börekler yapılırmış. Eskiden konu misafirlikte herkes birbirine konuk severliğini gösterirmiş. Eğlenip oynarlarmış. Ondan sonra topluca dağılırlarmış. Bizim köyümüzde misafirperverlik devam etmektedir. Ama öncede annelerimiz anlattığında misafirperverlikte herkes birbirini iyi karşılar ve iyi davranırmış.Beraber pikniklere tatillere gidilirmiş. Ve birbirlerini hoş tutarlarmış.

SELENAY AVCI: Türkiye’de misafirperverlik diğer ülkelere göre biraz daha önemsenir. Bunu her çocuk annesinden bilir. Evde en güzel pastalar çörekler börekler yapılır. Bu her bölgenin yemeklerine geleneklerine göre değişebilirde. Ama sonuçta hepsinin ortak bir yönü vardır. “Misafire en iyisi yapılmalı” bütün anneler bu kanaattedir. Misafirperverlikte misafire en iyisi en güzeli yapılmalıdır. Misafir mutlu edilmelidir. Babaannem hep der “Misafir evden mutlu ayrılıyorsa sen misafirliğini yapmışsındır”. Bayram sabahları da öyledir. Misafirler için önceden hazırlıklar yapılır. Onlara ikramlıklar hazırlanır. Bu bizim ailemizin geleneğidir. Ama bazıları bayramlarda bu mutlu anları yaşamak yerine tatile çıkabiliyorlar. Böylece geleneklerimizi de kaybediyorlar. Ama biz onlardan olmayalım. Değerlerimize sahip çıkalım. Hepinize bol misafirli günler diliyorum..

ŞELALE HAZARLI: Anadolu’da misafirperverlik hoş görülen bir gelenektir. Misafirperverlik Anadolu’da yaşayan insanların yanlarına gelen misafirlere hoşgörülü davranarak onları mutlu etmek için çabalarlar. Misafirleri iyi karşılamak için onlarla muhabbet edilir oyunlar oynanır. Ama artık böyle karşılamalar kalmadı. Artık bunların yerini televizyon, internet kaplıyor. Misafirler geldiğinde onlarla ilgilenilir. Ama eskisi kadar iyi olamaz. Eskiden gelen misafire daha çok değer verilirdi. Ama şimdi eskisi kadar muhabbet edilmezdi. Şimdi televizyon muhabbetin yerini aldı.

EDA ÇORAK: Günümüzde misafirperverlik diye bir şey kalmadı sanırım. Artık insanlarımız işten gelince yorgun olup misafir falan istemiyorlar. Yorgunum deyip yatıyorlar. Ama eskiden öyle değilmiş. Babaannem hep öyle derdi. Misafirlere ait bir odamız vardır annem o odaya benim ve kardeşlerimin girmesini istemezdi. En çok o odaya önem verip o odayı temizlerdi. Misafirlere ikram etmek için şeker tatlı gibi yiyecekleri saklardı derdi. Eskiden evlerde o kadar çok yiyecek olmadığından misafire ikram edilecek yiyecek bulunuyormuş. Bu yüzden misafiri eğlendirmek için ev sahipleri oynarlarmış. Günümüzde misafirliğe gittiğimizde çoğu evde ev sahipleri yüzleri asık bir şekilde karşılıyorlar. Hiçbir şey ikram etmiyorlar. Bizim köyümüzde öyle bir sıkıntı yok aslında herkes komşularını tanır ve sürekli misafirliğe giderler. Bayramlarda misafirliğe gelenler için tepsi tepsi baklavalar yaparlar. Diğer büyük şehirlerde bayram kutlama gibi bir gelenek yok sanırım herkes tatil planları yapıyor. Halbuki tatile gitmek yerine akrabalarına gitseler hem aile bağları kopmaz hem de misafirperverlik güçlenir. Çocuklarına iyi örnek olurlar. Günümüzde artık komşularını bile hatta aynı apartmanda oturdukları halde birbirini tanımayan insanlar var. Bu yüzden komşuluk ilişkilerinde misafirperverlikte unutuluyor. Ama eskiden olduğu gibi olsa herkes birbirini tanısa ikramlara bulunsa yolda gördüklerine selam verip hal hatır sorsa ne güzel olur.

SEYHAN SERPEN: Misafirperverlik eskiden çok önemli bir yere sahipmiş. Başka yerlerden gelen insanlara evler, odalar açılırmış, yemekler yapılırmış. İstedikleri güne kadar o evlerde kalınırmış. Onları ayrım yapmadan güler güzlü samimi davranılırmış. Aslında günümüzde de öyle.. Ama bazen insanlar işten gelir, yorulur, dayanacak güçleri kalmaz. Hem hergün işte olduğundan evde dağınıktır. Ve tam o sırada kapı çalar. Bazı kişiler çalar çalar gider. Bazıları da isteksiz açar. Mutsuz ve soğuk davranırlar. İşte davetsiz misafir… Öyle olmasa da misafirlerin çocukları heryeri kırar, döker, dağıtır. Bana göre günümüzde genelde böyledir. Eski değerini kaybetmiştir. Ama bizim köyümüzde misafir geldiğinde güler yüzle karşılanır. Ailesine ayrı bir oda hazırlanır. Oturup hal hatır sorulur. İkramda bulunulur. Dinlendirilir. Daha sonra köy gezdirilir. Akrabalarımıza götürürüz. Tepemiz var oraya çıkarılır. Köyü tanıtırız. Ona unutamayacağı güzel ve özel bir gün yaşatırız. Bizim köyümüz misafirperverliğe çok önem verir. Ayrıca bizim ailemizde..

LÜTFİYE YAŞAR: Günümüzde misafirperverlik şu şekilde yapılıyor; bir misafir geldiğinde onu ayrı değil de uygun rahat bir odada ağırlanır. Geçmişte ise bir tane oda varmış o da misafirperverlik odasında bir misafir geldiğinde o odada ağırlanırmış. Ama benim için en uygun en rahat hala günümüzde olan misafirperverlik benim için daha uygundur. Çünkü bir misafir geldiğinde o odada durduğunda ve daha sonra gittiğinde o odayı temizlemem lazım ama eğer uygun rahat bir odaya geldiği zaman durup ve gittiği zaman eğer bir daha misafir geldiğinde ise başka bir oda seçip o odaya girebilme şansı geçmiştekinden daha fazladır. Bayramlarda tatillerde boş vakitlerde her zaman bir misafir gelebilir. Geçmişte misafirperverlik odasına bir misafir geldiğinde o odada misafirle birlikte oynarlarmış günümüzde de hala bu devam etmiyor. Fakat devam eden de bir misafir geldiğinde yemek. (çorba pilav baklava..) gibi şeyler yapılır ve geldiği zaman misafirlere bu yemekler ikram edilir. Benim en çok misafir geldiğinde hoşlandığım şey aslında misafirin iyi olması. Benimle iyi bir vakit geçirmesi ve bende onun hakkında iyi şeyler söyleyeyim gururlu iyi kalpli diyeyim. Misafirperverlik budur..

CEMİLE AKSOY: Eskinden insanlar misafir geldiğinde yeni çağdaki gibi çeşitli ikramda bulunuyorlarmış. Ama yeni çağdaki insanlar eski çağdaki insanlar gibi değil herşey hazır olduğu için misafirlere çeşitli ikramlarda bulunabilirler. Eskiden insanlar evine misafir geldiğinde o şekeri ikram ederlermiş. Eski çağdaki insanların misafir perverliği yeni çağdaki insanların misafirperverliğinden daha farklıdır. Çünkü yeni çağdaki insanlar genelde hazır yiyecek olduğu için çok hazırlık yapmamışlarmış. Ama eski insanlar evlerine bir misafir gelecek diye o kadar hazırlık yaparlarmış ve misafirleri hoşgörü ile karşılarlarmış. Yeni çağımızdaki insanlar fakir ve zengin ayrımcılığı yapıyorlarmış.

BERKAN GÜNAYDIN: Anadolu topraklarında,

Önemli şeydir misafirperverlik

Gelen misafirlere özen verip

Onları rahat ettirmektir misafirperverlik

Bizde misafir geldiğinde

En iyi en güzel şekilde ağırlanır

Onları rahat ettirmek için

Her an herşey yapılır

Poğaçalar börekler yapılır

Eğlenceler hazırlanır

Misafirler geldiğinde

Eğlenceler başlanılır

HAZIRLAYAN: SERMİN ESEN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.