GündemKöşe Yazıları

Modacı Elinde Renklenen Dünya

Modacı Elinde Renklenen Dünya

Modaya göre giyinen biri misin? Marka takıntınız var mı? Aksesuarlarınız da günlük kıyafetinizle uyumlu mudur? Modacıların gündemini yakından takip etmeyi sever misiniz? Şahsen asla modayı takip eden, marka takıntısı olan, modaya meraklı biri değilimdir. Kendi karakterime yakışanı giyip dışarıya çıkan, asla modaya uymayıp kendi tarzımı yaratan, tasarruflu olup renkli takılan, kendi kışlık kıyafetlerimi ören, asla marka tutkunu olmayan, buna rağmen tüm renkleri üstümde toplayıp şık ortamlarda ilgi uyandıran biri olmuşumdur.

Modacı, tasarımcı olmak aslında terzi kökenli olmaktır. Gün gelir bodrum katındaki dükkânında gecesini gündüzüne katıp da podyumlardaki mankenlerimize elbiseler üreten terzilerimiz hiç hatırlanmaz da bu kıyafetleri markalaştıran ünlü modacıların isimleri ve giyim mağazalarının hazır ürünleri vitrinde boy gösterir. Modacılar gündemi takip etmeyi sever. Elbette içlerinde iyi düşünenler de vardır. Artan kumaşlardan yeni bir model yaratan, babaannesinin gençliğinden kalma kumaşları 2000’li yılların modası yapan, eski modaları geri getiren, ayakkabı tasarımlarıyla Türk modasını yücelten modacılarımız da var. Kara lâstikleri puantiyeli modellerle renkli hâlde satışa sunan kapitalist sisteme bir dönem epey kızmıştık mesela. El dikimi ve yöresel çiçekli şalvar, bindallı, üç etek, fes, kavuk, takke, cübbe, kara ferace, lâstik pabuç, çarık, kara lâstik, Sümerbank kunduralar bizim yeri malımızdır elbet. Türk malıdır hepsi. Köydeki ninelerimizin üstünde gördüğümüz kara feracelerin, gelinlik takoz ayakkabıların, dolgu topuk terliklerin, al yazmaların, çember oyaların, işlemeli mendillerin, eski model dantellerin, köyde giyilen lâstik pabuçların modası geri geldi aslında. Delikli lâstik ayakkabıları plajlarda kullanan, şıpıdık terlikleri balkonunda giyen, kat kat fırfırlı eteklerini özenle saklayan. dantelli okul çoraplarını gün yüzüne çıkaran yine bizleriz.

Boncuk, bir parça ip, iki metre kumaş, dikiş kutusu ile neler yapılmaz ki. Bir modacının bakış açısıyla bakmalı şu dünyaya. Modacılarımızın hayal güçleri de romanlarda gezinen gözler misalidir. Podyuma çıkan mankenler, sunucular, haber spikerleri, moda programlarında birbirleriyle yarışan yarışmacılar her zaman modacıların fikirlerine muhtaçtırlar. Modayı ve markayı asla takip etmem lâkin modacılar misali hayal gücümü iyi kullanıp birçok kıyafetimi değerlendirerek el emeği güzel işlerimi gün yüzüne çıkarmışımdır. İçimizde canlanan hayal gücünü, tasarım coşkusunu, renkleri her daim coşkuyla yaşatalım.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu