Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemModa

Modayı Değersizleştiren Akımlar

Modaya dair hızlı tüketimden değer kriterleri… İşte modayı değersizleştiren akımlar

 

Modayı Değersizleştiren Akımlar

Modayı Değersizleştiren Akımlar sizlerle

Moda tarihinin, hatta terziliğin başlangıcından beri kopyacılık görülmektedir. Tasarımların kopyalanmasını engellemek için Madelene Vionnet varak kesimi, Worth kendi ismi yazılı etiketi, Louis Vuitton tam üç farklı desenden sonra ünlü logosunu icat etmiştir. Özellikle Türkiye’de, özgün tasarımı özgün olmayan tasarımdan ayırt etme yeteneğimiz henüz gelişmemiştir.

“Bu koleksiyonda herşeye ayrı bayıldım” sözünün ötesine giden yorumları yapabilen çok az kişi bulunmaktadır. Bu nedenle özgün olmasa da alkışlanan tasarımlar ve tasarımcılar, özgün işleri gölgeleyebilmektedir.

Ucuz fiyatlar hızlı tüketim:

Modanın ulaştığı noktada bir ürünü maliyetine satmak bile zorlaşmıştır. Sürekli ucuz ürün isteyen müşterileri mutlu etmek ve rakiplerine fark atmak için markalar bir taraftan adetlerini hızla artırıp en ücra ülkelerde, en ucuz maaşlar ödenen işçilere koleksiyonları ürettirmektedir. Ayrıca bir taraftan da vicdanlarını temizlemek için sürdürülebilir koleksiyonlar yaratmaktadır.

Ucuz fiyatlar ve hızlı tüketim hızlı çalışma gerektirmektedir. Son yıllarda Raf Simons gibi birçok tasarımcı örneğinde gördüğümüz üzere, hız yaratıcılığı zorlamaktadır. Bizler yaratıcı mıyız? yoksa zamana karşı koşan yarış atları mıyız? artık pek belli değil.

Eğitimin ticarileştirilmesi:

Moda eğitimi ve moda okulları tüm dünyada ticarileşmekle suçlanmaktadır. Eğitimdeki sorunlar tüm panellerde tartışılmaktadır. Öncelikli eleştiri, aslında iş potansiyeli olmayan ya da çok az olan alanlar için öğrenci yetiştirmeleri, iş potansiyeli olan alanların ise öğrencilere çekici gelmemesi nedeniyle gölgede bırakılmasıdır. Bu nedenledir ki Valentino gibi bir marka kendi terzi ve modelistlerini yetiştirmeye başlamaktadır. Birçok okul öğrencilerine güle güle dedikten sonra kariyerlerinde ne olduğu ile ilgilenmemektedir. Sektörün nabzını tutan ve sektöre yetenek akışı sağlayan kurumlar olması gereken moda okulları, çoğu zaman bu amaca ulaşamamaktadır.

Modayı Değersizleştiren Akımlar

Değer kriteri olarak takipçi sayısı:

Sosyal medyada takipçi sayısının bir performans kriteri olarak görülmesi modayı değersizleştirmektedir. Sadece yüksek takipçi sayısı olduğu için aynı kişiyle çalışan onlarca marka, aynı anda 20 kişiye gönderilen hediyeler, sonra bu hediyelerin ikinci el alışveriş uygulamalarında satılmaya başlanması…

Ayrıca marka & influencer işbirlikleri çok güçlü iletişim yöntemleridir. Özellikle markanın ruhu, influencerın kişiliği ve takipçilerinin profili ile örtüşüyorsa gerçekten çok etkili sonuçlar almak ve marka algısını güçlendirmek mümkündür. Fakat günümüzde influencerların reklama yaklaşımı tartışma konusudur.

 

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu