Modayı Kimler Belirliyor?
Birçok kişi modayı ünlü pop starlarının, film yıldızlarının, müzisyenlerin veya şov dünyasında bulunan kişilerin belirlediğini düşünüyor. Bu genel olarak doğru bir düşüncedir fakat işin perde arkası daha farklı...

Modayı Kimler Belirliyor?
Birçok kişi modayı ünlü pop starlarının, film yıldızlarının, müzisyenlerin veya şov dünyasında bulunan kişilerin belirlediğini düşünüyor. Bu genel olarak doğru bir düşüncedir fakat işin perde arkasında ise bu ünlüleri giydiren modacılar ve bunların bağlı olduğu moda otoriteleri vardır.
Bu modacılar ve moda organizasyonları her zaman hayatın önünden gitmek zorundadır. Bu nedenle 2 yıl öncesinden toplanıp trend ve akımları belirliyorlar. Peki, bu trendler ve akımlar nasıl belirleniyor?
Moda Organizasyonları
Moda trendlerini belirleyen ve en büyük otorite olarak kabul edilen organizasyonlardan başlıcaları; merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Moda Federasyonu, küresel ölçekte büyük etkisi bulunan “Uluslararası Renk Komisyonu” Intercolor, Uluslararası yün otoritesi olan Woolmark ve ona bağlı Woolmark Blend ve Wool Blend markalarıdır. İki yıl öncesinden bir araya gelen bu kurumlar, ilk önce kumaş seçimine karar veriyor.
Eğer o dönemde fazla yün stoğu veya fazla pamuk hasatı varsa, yün ve pamuk sektörünün en büyük üreticilerinin yönlendirmesiyle, pamuk veya yün stoğunu eritmek için koleksiyonlarda kullanılacak ve dolayısıyla da moda olacak olan kumaşın türünü belirliyorlar. Woolmark, Avustralya ve Yeni Zelanda’da koyun üreticilerinin ve bu koyunların yününü kullanarak üretim yapan firmaların toplandığı bir kuruluştur. Dolayısıyla da yün piyasası ondan sorulur.
Kumaş Seçimi
Kumaş ve bunu dokuyan iplik, moda tasarımcısı için oldukça önemli bir materyaldir. İpliğin ham maddesi, kalitesi ve hangi renklerde üretileceğine de bu moda otoriteleri karar vermektedir.
Üreticiler daha kolay satabilecekleri iplik ve kumaş üretmeyi tercih ederken, tasarımcılar ise model ve stillerine uygun kumaşları kullanmayı tercih ediyorlar. Ortak bir karar sonucunda kullanımına karar verilen kumaşlar 2 yıl içerisinde podyumlarda boy gösteriyor.
Renk Seçimi
Tasarımlarda kullanılacak kumaşların özellikleri belli olduktan sonra sıra renk seçimine geliyor ve tam da burada devreye Intercolor giriyor. Uluslararası Renk Komisyonu olan Intercolor ve trend belirleyicileri tarafından seçilen bir renk paletinin, moda olacak olan kumaşlarda kullanılmasına karar veriliyor. Belirlenen bu renkler 18 – 24 ay içinde dünyanın her yerinde görücüye çıkıyor.
Trend Belirleme Aşamaları
Dünyada bu alanda çalışmalar yapan ve trendleri değerlendiren kuruluşlar arasında olan Intercolor gibi daha küresel ya da BTCG ve ICA gibi 20-25 kişiden oluşan kurumların yaptığı toplantılarla birkaç yıl öncesinin moda olacak renk ve desenlerini belirleniyor. Bu moda belirleyici organizatörler, yaptıkları toplantılarda; ön gördüklerini, yeni trendleri ve ortaya çıkan sonuçları basın toplantısında duyuruyor. Özellikle de dünyanın en önemli moda etkinliklerinden biri olan ve yılda iki defa yapılan Premiere Vision’ın etkisi ise oldukça fazladır.
Genellikle tasarımcılardan oluşan kurullardaki bu üyeler, toplantılarda daha çok, toplumda gözlemledikleri yeni olguları kurula sunuyor. Fikirlerine göre, geleceğin olabilecek trendlerini diğer üyelerle paylaşıyor. Bir sanat etkinliği, şarkı, film, küresel olaylar gibi çeşitli faktörler tasarımcılara ilham veriyor. Ve bu kararlar sonucunda belli bir renk paletinden oluşan renk birliği sağlanırken, kumaş ve iplik seçimi de aynı kurumlarca belirleniyor.
Peki hiç merak ettiniz mi? Moda neden var? Bu sorunun cevabı ve daha fazlası için tıklayabilirsiniz!