Özel HaberlerGündem

Mücadele Yağış Öncesi Başladı

MÜCADELE YAĞIŞ ÖNCESİ BAŞLADI

 

Altıeylül Belediyesi’nin yoğun karla yaptığı amansız mücadeleyi anlatan Fen İşleri Grup Amiri Mehmet Ali Gürçay, hazırlıklara yağıştan önce başladıklarını ve farklı bölgelerde grup istasyonları ile hazır beklediklerini belirterek, mağduriyet yaşatmamak adına 24 saat esasıyla çalıştıklarını söyledi.

 

KARLA MÜCADELE, YOĞUN YAĞIŞ OLACAĞI HABERİYLE BAŞLADI

Altıeylül Belediyesi’nin karla mücadele kapsamında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Fen İşleri Depo Grup Amiri Mehmet Ali Gürçay, Altıeylül Belediyesi olarak hazırlıkların metrolojiden  alınan bilgi akışıyla başladığını ve yoğun kar yağışına önce okul ve cami gibi kurumlara önceden tuz dağıtımı yaparak başladıklarını söyledi. Belediye olarak yollara serpilecek tuzun da yeterli şekilde depolanarak bekletildiğini, ayrıca sahada görev yapacak tüm ekip ve ekipmanın 24 saat esasına dayalı çalışma programına göre hazır hale getirildiğini  ifade eden Grup Depo Amiri Gürçay “Grup şemamızı ve bölgelerimizi çalışma arkadaşlarımızla birlikte belirledik. Dolayısıyla yağış düşmeye başladığı anda, hangi ekibin hangi iş makinesiyle, hangi saatlerde nerede görev yapacağı belli olduğu için, tüm gruplarımız aynı anda farklı noktalarda amansız bir mücadele içerisine girdi. Başkanlarımız, amirlerimiz, operatörlerimiz ve saha ekibimizle şu ana değin alnımızın akıyla tüm gayretimizi karla mücadeleye yeterince verdik diyebilirim” diyerek Altıeylül Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Ekipleri’nin yoğun kar yağışı alan bölgelerine önceden hazırlandığını ve sistemli bir çalışmayla insanüstü gayret gösterdiğini belirtti.

 

ZİNCİR TAKMAYAN SÜRÜCÜLER EKİPLERİ OLDUKÇA ZORLADI

Çalışma bölgesine gidecek operatörlerin, grup amirlerince yönlendirildiğini ve amirlerinde, yoğun kar yağışı alan bölgedeki muhtarlardan ön bilgi aldıklarını bu alınan bilgiler doğrultusunda yapılması gerekenleri ekiplerine aktardığını söyleyen Mehmet Ali Gürçay “Bu şunun için gerekli, bölgede acil durumu olan insani yada hayvansal bir konu var mı, buzlanma yada kar kalınlığının yoğunluğu gibi bilgiler çalışma şeklimizi yönlendirebiliyor. Bunun dışında kar yağışı öncesinde belirlediğimiz bazı noktalara ekiplerimizi ve iş makinelerimizi konuşlandırmıştık. Dolayısıyla bu belirli noktalardan hareket eden ekiplerimiz, söz konusu karlı alanlara daha çabuk ulaşma şansı bularak zaman kaybetmenin önüne geçmiş oldular. Bu son yıllarda görülen en yoğun kar yağışı oldu ve biz ekip olarak, sahadaki tüm arkadaşlarımız günün her saatinde durmaksızın, görev değişimi yaparak 24 saat görev yaptık. Gerek uluslararası meteoroloji gerekse yerel bu kurumların bilgilerini de aralıksız takip ederek, bir sonraki hamlemizi belirleme yolunu seçtik. Ve bu sayede kar yağışının ne zaman etkili olacağı bilgisini alarak daha bilinçli ve önceden alınabilecek tedbirlerle mücadelemizi sürdürdük. Bizi en çok zorlayan hususlar, vatandaşlarımızın kar yağışını görmelerine rağmen yola uygunsuz lastikle çıkmaları yada zincir kullanmamaları oldu.”diyerek yolda kalan ve yolu kapatan sürücüler sebebiyle zorlandıklarını dile getirdi.

 

YOĞUN KAR YAĞDI VE EKİPLER 24 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞTI

Vatandaşlardan gelen hiçbir acil talebi geri çevirmediklerini ve tüm kırsal mahalle yollarını açık tutabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen Gürçay” Yağış bazı bölgelerde oldukça yoğundu ve açtığımız yol bir müddet sonra tekrar ulaşıma kapanabiliyordu. Gerçekten çok zor şartlarla karşılaştık ancak dediğim gibi biz bu sınavda bir insanın yapabileceği tüm şartları zorlayarak, gayretle, vatandaşı mağdur etmemek adına alnımızın akıyla verdik diye düşünüyorum. Tabi bu anlamda Üniversite, kampus yada hastane gibi oldukça önemli yerler vardı çalışma alanımıza aldığımız. Burada çalışan öğrenci yada öğretim görevlileri olsun, hastalar yada hastaları ziyaret edenler olsun buralara rahatça ulaşabilsin diye gayret gösterdik. Aynı şekilde sanayicilerimizin işlerinin aksamaması için TIR ve kamyonların yoğun olduğu organize sanayi bölgesine yönelik çalışmamız oldu.” diyerek  kendi görev alanlarının dışında da çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

KARLA MÜCADELEDE ALTIEYLÜL KENDİ ARAÇLARINI KULLANDI

Altıeylül Belediyesi kar ile mücadele kapsamında tamamen kendi araçlarını kullandı. 2 taşıyıcı kamyon, 2 küreme kamyonu, 5 kepçe, 2 yükleyici bekolayder, 5 greyder ve 3 L200 araç olmak toplam 19 araç görevde bulunurken, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’ne ait 105 personel ile çalışmalarını sürdürdü. İlçede üç gün içerisinde 250 ton tuz yollara serilirken, okul, hastane, camii ve muhtarlıklara da toplamda 1000 ton olmak üzere 25’er kiloluk tuzlar dağıtıldı.

 

Altıeylül Belediyesi Balıkesir’de sadece Altıeylül ve kırsal kesimlere hizmet vermekle kalmadı aynı zamanda Havaalanı, Baün ve ihtiyaç doğrultusunda Büyükşehir sınırları içinde bulunan farklı mahallelere de yardım ulaştırdı.

Konuyla ilgili olarak çalışmaları bizzat takip etmek için dün gece şehir merkezi ve kırsal mahallelerde yapılan çalışmalarla ilgili olarak Büyükşehir MERHABA aracımızla yollara düştük ve yol güzergahlarında mahalle aralarında çalışma yapan ekiplere sorduk?

 Altıeylül Belediyesi olarak kar yağmadan önce alınan önlemler oldu mu? Yağan kar sonrasında nerelere ulaştınız ve neler yatınız?

 

Sabahattin Bekman : Altı Eylül Mahallesinde yaşıyorum. Esnafım, burası iş yerimin önü. Balıkesir’e uzun yıllardır böyle kar yağmamıştı. Uzun zamandır araçlarımızı yerinden çıkaramadık. Toplu taşıma araçları kullanıyorum. Bireysel olarak kendim temizliyorum dükkanımın önünü ama Belediyemiz in kar temizleme  çalışmalarından da hayli memnunum.

 

Ahmet ÖZ : Ben Altıeylül mahallesinde esnafım. Yoğun kar yağışı oldu. İş yerim ara sokakta. Altıeylül Belediyesi sağolsun ekipleriyle geldi buralarda hep temizlik yaptı.Kar devam ettikçe bir yandan açılan yol bir yandan kapandı. Çalışmalar güzel. Bizim kardan yana sıkıntımız yok. Trafikte sıkıntı yaşıyoruz. Belediyemiz normal şartlarda zaten iyi. Yoğun kardan dolayı ara sokaklara yetişememeleri normal. Araç sahiplerinden rica ediyorum. Araçlarını ara sokaklara iş yerleri önlerine koymasınlar. Müşterilerimiz giriş yapamıyor. Bu zorluğu yaşıyoruz.

 

Ayşe BAYRAM : Altıeylül mahallesinde yaşıyorum. Yol çalışmalarından da memnunum. Kardır, güneş çıkar erir. Altı eylül belediyesinde de çok memnunuz. Allah onlardan razı olsun. Köy yollarımızda açılmış durumda. Çok rahatız.

 

Melek ERŞEN: Altı Eylül Mahallesinde yaşıyorum. Esnafım kuaför dükkanım var. Dükkanım ara sokakta kalıyor. O yüzden temizlik zor oluyor. Dozerle ekipler geçti. Ara cadde olduğu için ilgi bizlere az oluyor ama ana caddelerde çalışma çok. Belediyemizin çalışmalarından memnum.

 

Mehmet KARACA: Okul servisi şoförlüğünü yapıyorum.Çocukları dağıtayım derken aracım yolda kaldı. Bizler görevimizi nasıl yerine getiriyorsak , belediye görevini yapıyor. en büyük sorun kar yağdığı zaman okulların tatil olmaması. zorlu yollarda bizler okula karlı yollarda çocuklar taşıyoruz. onların güvenliği daha önemli.
Öznur YİĞİT  : Altı eylül mahallesinde yaşıyorum. Ara caddelerde pek işlev yok. Ana caddelerimiz gayet güzel. Çocuğum var. Çocuğum ve arkadaşları oyun oynarken ana caddelere kaçıyor. Ana caddelerde de yoğunluk olunca çocuğum ve karda oyun oynayan çocuklar için endişe duyuyorum. Kaldırımlarda zorluk çekmiyorum. Sağ olsun belediye temizlik görevlilerimiz sürekli kaldırım kürüyor. Bu durumdan da memnun kalıyorum. Genel durum kar çalışmalarında güzel.


Sabri DOĞAN
:Altı eylül belediyesi gayet güzel çalışıyor. Sabah ara cadde olmasına rağmen gelip kar kürediler. Dükkanın da önünü temizlediler. Kış bu geçmeyecek değil. Kışın olması gerektiği gibi kar yağı ıda yağıyor. Bu sene çok fazla kar yağdı o kadar. Bir sorun yaşamadık bizler.

 

Coşkun FINDIKÇILAR : Altı eylül mahallesinde spotçuyum. İlk kez böyle kar yağdı. Buranın sürekli açılması gerek. Ara sokaktayız sonuçta. Kar bizleri daha da etkiledi. Bizlere de yardımcı olacaklarına inanıyoruz. Belediyemize güveniyoruz. Belediyemizden ricamız bu kaldırıma park eden araçlara dair uyarıda bulunsunlar. Araçlardan dükkan önleri ve kaldırıma park etmelerinden dolayı zorluk yaşıyoruz .Bu durum işlerimizin aksamasına neden olurken ,maddi olarak bir şey kazanamıyoruz. Öncelikli olarak kaldırıma araçlarını park edenleri uyarmalarıdır.
Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu