Sağlıkİlçe Haberleri

Müdür Keskin: ‘Kanser önlenebilir bir hastalık’

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Kanserden korunmak herkesin hakkıdır" mesajını verdi.

Müdür Keskin: ‘Kanser önlenebilir bir hastalık’

Mudur Keskin Kanser Onlenebilir Bir Hastalik 1
Müdür Keskin: ‘Kanser Önlenebilir Bir Hastalık’

Kanserin Temel Nedenleri

Dr. Keskin, kanserin tütün kullanımı, obezite, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimi gibi beş temel risk faktöründen kaynaklandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda toplumu sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmaya, sağlıklı beslenmeye ve düzenli fiziksel aktiviteye teşvik ettiğini vurguladı.

Kanserle Mücadelede Tarama Programları

İl Sağlık Müdürü, kanserle mücadele kapsamında ülke genelinde yapılan tarama programlarına da değindi. Özellikle kırsal ve dezavantajlı gruplara mobil tarama araçları ile hizmet verdiklerini belirten Dr. Keskin, meme kanseri taramasının 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi ve 2 yılda bir mamografi içerdiğini ifade etti. Rahim ağzı kanseri taramasının ise 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile gerçekleştiğini iletti. Kalın bağırsak kanseri taramasının da 50-70 yaş arasındaki bireylere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapıldığını, 10 yılda bir de kolonoskopi önerildiğini söyledi.

Kanser Farkındalığı ve Erken Teşhis

Dr. Keskin, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında kanser farkındalığını artırmak adına önemli bir mesaj verdi. Halka seslenerek, “Kanserden korunmak ve erken teşhis için harekete geçmek herkesin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı. İlçe Sağlık Müdürlükleri bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’ne başvurarak uygun tarama testlerini yaptırmaya davet etti.

Haber: Bülten

Müdür Keskin: ‘Kanser önlenebilir bir hastalık’

Çocuklarda Lenf Bezlerindeki Anormalliklere Dikkat!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu