MUHTAR KONUŞTU

“Mahallem, Müteahhitlerin ilgi odağı”
Bu haftaki Muhtar konuğumuz Karesi Belediyesine bağlı 2. Oruçgazi Mahallesi Muhtarı Melih Abdüsselamoğlu.
“Osmaniye Mahallesi’ydik, 2. Oruçgazi olduk”
- Oruçgazi Mahallesi Balıkesir’in eski Mahallelerinden birisi. Mahallenin eski adı Osmaniye imiş. Mahallede yaklaşık 900 kişi yaşıyor. Bu nüfusun 750-800’ü seçmen. Bu da Mahallede yaşayanların yaşlı olduklarını gösteriyor. Muhtar Melih Abdüsselamoğlu, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Mahalleye çok sayıda Müteahhidin geldiğini, yeni bina inşaatlarının başladığını, burada en büyük sıkıntının ise, Şuuluk düzeni olduğunu söyledi.
Mahallede çok az işsiz vatandaş olduğunu, 200 civarında işyerinin bulunduğunu belirten Melih Abdüsselamoğlu, binaların yapısal değişiminden memnun olmadığını ifade ederek, “İmarda referanduma ihtiyaç var. İmar konusunda binaların kaç kat olacağı halkoyu ile belirlenmeli” dedi.
“TEDAŞ’dan şikayetçiyim”
Muhtar Abdüsselamoğlu, açıklamasında TEDAŞ’dan şikayetçi olduğunu dile getirdi. Defalarca müracaat etmesine rağmen, TEDAŞ’ın enerji nakil hatlarını yer altına almadığını ifade eden Abdüsselamoğlu, Çay ve Vicdaniye Mahallesinde enerji nakil hatlarının yer altına alındığını hatırlattı. Direkler arası olan enerji nakil hatlarının görsel kirliliğe de neden olduğunu vurguladı.
“Günde 20 bin araç geçiyor”
Mahallenin Çarşı Merkezine yakın olması nedeniyle, Çarşı esnafının araçlarını Mahallede sokaklara bıraktığını, gelişi güzel yollara, yaya kaldırımlara bırakılan araçların, trafiği olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Abdüsselamoğlu, Mahallesinde her gün ortalama 20 bin aracın cadde ve sokakları kullandığını belirtti.
“Yeşil alan sıkıntısı var”
Mahallesinde 3-5 Mülteci ailenin yaşadığını, çöplerin düzenli olarak toplandığını, Belediye ile ilişkilerinin iyi olduğunu ifade eden Abdüsselamoğlu, Mahallede bir başka sıkıntının da yeşil alan, çocuk oyun parkının olmamasını gösterdi. 2. Oruçgazi Mahallesinin Balıkesir’in eski Mahallelerinden biri olduğunu, yaşam şartlarının komşuluk ilişkilerini etkilediğini, eski komşuluk ilişkilerinin azaldığını anlatan Abdüsselamoğlu, 5 dönemdir Muhtarlık yaptığını hatırlattı. Muhtarlarla ilişkilerinin iyi olduğunu, Mahallesinden yeni Mahallelere gidenlerin olduğunu anlatan Abdüsselamoğlu, “Mahallemin, Balıkesir sanayisinin kurulmasında rolü var. Tabaklık, dericilik, Tornacılık mesleğinde Mahalle sakinlerimin büyük rolü var. Balıkesir’in tanınmış işadamları 2. Oruçgazi Mahallesinden çıktı. Bu meslekler, Balıkesir’in can damarıydı. 1970’li yıllarda naylon çıktı. Tabaklık ve dericilik sektörüne darbe vurdu” dedi.
- Oruçgazi Mahallesinin Öğrencileri Kayabey ve Gazi İlkokuluna gidiyor. Muhtar Abdüsselamoğlu, Mahallede yaşanan trafik sıkıntısını yetkililere bildirdiğini söyledi. Şehrin en büyük sorununun trafik ve otopark olduğunun altını çizdi. Mahallesinde çok az hırsızlık olayının yaşandığını belirtti. Ahmet Toprak Caddesi üzerinde bulunan içkili mekanlardan Mahalle sakinlerinin şikayetçi olduğunu ifade etti. Eski Manisa Valisi Rafet Üçelli’nin mahallesinden olduğunu kaydetti.
Gençlere öneriler
Muhtar Abdüsselamoğlu, konuşmasının sonunda gençlere şu önerilerde bulundu: “Okuyun, yabancı dil öğrenin. İyi arkadaşlarla görüşün. Hayat lay lay lomla olmuyor. Eğitimde sıkıntı var. Öğrencileri sınıf geçiriyorlar. Yarın öbür gün duvara toslarlar.” Semra Aman Akyürek