GündemEkonomi

MÜSİAD “BALIKESİR’DE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Tuncay Yıldız“Gıda Ve Tarım Sistemimizi Sürdürülebilir İlkeler Eşliğinde Geliştirmeliyiz ”dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Tuncay Yıldız, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan ‘’Küresel Hedefleri Gerçekleştirmek İçin Gıda ve Tarımı Dönüştürmek’’ 2018 Raporunda Balıkesir’ide ilgilendiren başlıklara değindi.

Raporda Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları’nın ön plana çıktığını söyleyen Başkan Yıldız sözlerini şöyle devam etti;“İlimizin ülkemizi besleyen bir il olarak biliniyor olması ve tarım ekonomisine bağımlı bir ekonomik işleyişe sahip olmasından dolayı, tarım, gıda, hayvancılık başlığını içeren ulusal ve uluslararası raporlamaları takip etmekteyiz.Bu raporlamaların içerdiği başlıklar ve dünyada uygulanmakta olan değer yaratmış doğru (iyi) uygulamaların bir ölçeklendirme çalışması sonrasında şehrimize uygun hale getirilmesi konusunda çalışmalarda bulunuyoruz. Bu çalışmaların sonucunda, MÜSİAD- Balıkesir şubesi olarak Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma birimini bünyemizde oluşturduk. Bunu bölgemizde ilk olarak hayata geçiren biz olduk.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

“Gıda ve Tarım sistemimizi sürdürülebilir ilkeler eşliğinde dönüştürmek ve çağın gereklerine uygun hale getirmek zorundayız. Dünyada gıda fiyatları düşerken, ülkemizde yükselmesi, hatta tarım şehri olan Balıkesir’imiz de de bu fiyat artışlarının anormal bir şekilde seyretmesi, MÜSİAD Balıkesir olarak bizim sorumluluk almamız gerektiğini biz düşündürmüştür. Toprağı ve çiftçileri korumak adına özel sektörün sürdürülebilirliğe daha yakından ilgi göstermesini sağlamak mecburiyetindeyiz.”

BALIKESİR’DE NELER YAPABİLİRİZ?

Balıkesir olarak, Tarım ve hayvancılıkta güçlü bir yerel Pazar olmamızın avantajını kullanıp, güçlü olan bu tarafımızı korurken sürdürülebilir tarım ilkelerini ön plana almanın fayda sağlayacağının farkındayız.Toprak yönetimi, toprak toplulaştırma, su yönetimi, enerji, atık yönetimi, tarımsal girdiler, iklim değişikliği çalışmalarını bölgemizde çok daha iyi anlatmak, bu başlıklara ilişkin planlamaları hayata geçirmemiz ilimiz tarımında referans yaratacak hareketlenmelere yol açacaktır. Sahip olduğumuz yerel pazarın büyümesi ve daha sağlıklı ticaret ilişkileri kurabilmek için, sürdürülebilir kalkınma hedefleri’ ni önceliğimiz haline getirmek bize gereken vizyonu sunacaktır. Kalkınma Hedeflerinin önceliğimiz olması, hükümetimizin her daim tekrarladığı 2023 hedefleri açısından da gereklidir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu