Müsilaj Geri Döndü: Marmara Yine Alarm Veriyor!
Balıkesir’in Bandırma ve Gönen ilçelerinde deniz yüzeyinde müsilaj tespit edildi.

Müsilaj Geri Döndü: Marmara Yine Alarm Veriyor!
Balıkesir’in Bandırma ve Gönen ilçelerinde deniz yüzeyinde müsilaj tespit edildi. Marmara Denizi’nde etkisini sürdüren müsilaj, Bandırma merkez sahilinde ve Gönen’in Denizkent sahilinde gözle görülür yoğunlukta yüzeye çıktı. Sahilde oluşan köpüksü tabaka çevre sakinlerinin tepkisini çekti.
Uzmanlar Uyarıyor: “Tedbir Alınmazsa Yayılacak”
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, aylardır müsilaj konusunda uyarılarda bulunduklarını belirtti. Sarı, “Tedbir alınmazsa bu yayılacak dedik, yayıldı. Örümcek ağı gibi Marmara’nın her yanını sardı” dedi.
Sarı, Marmara Denizi yüzey sıcaklıklarının 14°C’yi geçtiğine dikkat çekerek, “Bu kritik sıcaklıktır. Rüzgar ve dalga olmazsa müsilaj daha da yayılacak. Asıl tehlike ise deniz dibinde. Midyeler, mercanlar, deniz çayırları zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

Eylem Planı Hatırlatması: “Marmara Daha Fazlasını Kaldıramaz”
Sarı, 2021 yılında imzalanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın acilen uygulanması gerektiğini vurguladı: “Marmara Denizi’ne bir litre bile atık arıtılmadan deşarj edilmemeli. Taşıyabileceği kadar yük aldı. Daha fazlasına tahammülü yok.”
Vatandaşlar Endişeli
Bandırma’da uzun yıllardır dalgıçlık yapan Atilla Kökkıran, müsilajın artık mevsimsel değil, kalıcı hale geldiğini söyledi. Kökkıran, “Kimyasal atıklar, deterjanlar denizde farklı reaksiyonlara neden oluyor. Canlı yaşamı ciddi tehdit altında” dedi.
Sahilde zaman geçirmek isteyen vatandaşlar da rahatsızlıklarını dile getirdi. Üniversite öğrencisi Sıla Yılmaz, “Hava güzel, dışarı çıkmak istiyoruz ama sahilin hali içler acısı. Kokusu, görüntüsü hem bize hem doğaya zarar” diye konuştu.
Sabah saatlerinde balık tutmaya gelen Rasim Işık ise, “Bu manzara çok kötü. Bunu biz insanlar yaptık. Gerçekten çok kirli bir tabloyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Yetkililere Çağrı: Ölçüm ve Bilgilendirme Şart
Prof. Dr. Sarı, vatandaşların denize girilip girilemeyeceği ve balık tüketimiyle ilgili endişeler taşıdığını belirtti. Sağlık, Tarım ve Çevre Bakanlıklarının acil ölçüm ve analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade etti.
İHA