Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Mutlu Toplum Nasıl Yaratılır

Bir toplumu neyin mutlu ettiğini hiç merak ettiniz mi? Mutlu bir toplum; kendi mutluluğuna odaklanan, mutluluğu etraflarındaki insanlara bulaştıran insanlarla mı dolu? Mutlu Toplum Nasıl Yaratılır? İşte detaylar..

 

Toplumları Mutlu Eden Nedir?

 

Mutlu Toplum Nasıl Yaratılmakta?

 

Yapılan bir araştırmada, bireyselliğin toplumsal mutluluğu öngördüğünü gösteren gözlemden yola çıkılmıştır. Yani, bireylerin ihtiyaçlarına ve hedeflerine önem veren toplumlar, daha mutlu olma eğilimindedir. Yine de, bireyci toplumların neden daha fazla mutluluk oranına sahip olduğu pek anlaşılmamaktadır. Tıpkı bireyci kişilerin de yaptığı gibi, şahsın kendi gayeleri üzerinde odaklanmasının, toplumsal mutluluğa önayak olduğu söylenmektedir. Fakat yapılan araştırma bu varsayımı zorlar nitelikte.

90’dan fazla ülkede, 100,000’in üstünde bireyden toplanan veriler analiz edilmiştir. Dört spesifik tutumun büyük ölçüde desteklendiği bireysel toplumlarda, toplumsal mutluluğun daha yüksek olduğu görüldü. Bunlar hoşgörü, güven, sivil katılım ve materyalizmsizlik (maddeci olmama) idi. Bu tutumlar ve mutluluk arasındaki ilişki çok güçlüdür. Ayrıca toplumun serveti gibi diğer faktörler dikkate alındığında, sonuçlarda değişiklik görülmemektedir.

 

Peki, hoşgörü, güven, sivil katılım ve materyalizmsizliğin bir ortak noktası var mı?

 

Buna verilecek en basit cevap, bu dört tutumun diğer insanlara fayda sağlaması. Hoşgörülü olmanın, etrafımızdaki insanlara fayda sağladığı aşikar. Aynı şekilde, yabancılara güvenmek de diğer insanlara yarar sağlamaktadır. Kişisel sivil katılımımız bize şahsi yararlar sağlamakla beraber, diğer insanları ve toplumu da bir bütün olarak geliştirilmektedir. Ve ayrıca materyalist olmamak, insanları para ve mal biriktirme arzusundan alıkoyar ve diğer önemli sorunlara daha fazla odaklanmaya iter.

Mutlu bir toplum oluşturmak için, bize doğrudan fayda sağlamasa bile, etrafımızdakilere fayda sağlayan tutumlar kabul görmelidir. Birilerine iyi davrandığımızda mutluluk “kader” yoluyla bize geri gelmez – çevremizdeki insanlar başkalarına yarar sağlayan tutumları paylaştıklarında dolaylı olarak geri gelir. Kısacası, en mutlu toplumlar, insanların başkalarına fayda sağlayan tutumları sergilediği toplumlardır.

 

Peki, Hoşgörü, Güven, Sivil Katılım Ve Materyalizmsizliğin Bir Ortak Noktası Var Mı?

 

Toplumsal mutluluğun, diğer fayda sağlayan tutumlarımızın etkilerine dayandırılmasının önemli kullanışlı sonuçları vardır. Açık toplum tutumlarını benimseyen insanlar, pek fazla kişisel fayda elde etmez. Dolayısıyla, toplumsal mutluluğu arttırmak istiyorsak, bu tutumları benimseme teşvikleri, yönetim organları, uluslararası ve yerel kuruluşlar ve daha mutlu bir toplum isteyen her bir kişi tarafından düzenlenmelidir.

Son olarak, bireyciliği vurgulayan toplumlarda açık toplum tutumları ortaya çıkmasına rağmen, birçok açıdan bu değerler oldukça kolektivisttir. Hatırlanması gerekir ki bireysel kültürlerde bile toplumun kalitesi, birbirimize nasıl davrandığımıza bağlıdır.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu