GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

Nakliye Maliyeti Artarken Raf Fiyatları Nasıl İnsin?

Nakliye Maliyeti Artarken Raf Fiyatları Nasıl İnsin?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İstanbul-İzmir arasında “Yollar Biter, Zamlar Bitmez” yazılı TIR’la gıda nakliyesi gerçekleştirdi. CHP’li Akın “İstanbul’dan İzmir’e taşımacılık yapan bir TIR’ın ödediği köprü ve otoyol ücreti Aralık ayında bin 988 lira tutarındayken bugün yaklaşık yüzde 20 artışla 2 bin 367 liraya çıktı. Akaryakıt masrafı ise neredeyse yüzde 52 artarak bin 890 liradan 2 bin 882 liraya yükseldi. Yalnızca yol ve yakıt masrafı bile 50 günde bu kadar yükseliyorsa TIR ve kamyoncu esnafı ne yapsın? AK Parti iktidarında yollar bitiyor, zamlar bitmiyor. Nakliye maliyetlerindeki artış raf fiyatlarına da zam olarak yansıyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP; TIR ve kamyoncu esnafın yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla “Yol Biter; Zamlar Bitmez” yazılı bir TIR’la gıda ürünü nakliyesi yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın İstanbul-İzmir arasında TIR’la gerçekleştirdiği nakliyede otoyol ve köprü ücretleri ile akaryakıt fiyatındaki artış nedeniyle maliyetlerin Aralık ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 35 oranında arttığı belirlendi. CHP’li Akın; TIR ve kamyoncu esnafının yaşadığı sorunlar ve artan nakliye maliyetleri nedeniyle yükselen raf fiyatları konusunda şu bilgileri verdi:

NAKLİYEDEKİ ARTIŞ RAF FİYATLARINA YANSIYOR

AK Parti sözcüleri Türkiye genelinde sözde gerçekleştirdiği fiyat denetimleriyle raf fiyatlarında düşüş yaşanmasını bekliyor. Ancak nakliye gibi temel bir sektörün maliyetleri her geçen gün artıyor. Şehirlerarası nakliye maliyetleri doğrudan raf fiyatlarını etkilemektedir. Döviz kurundaki düşüşe karşın Aralık ayının başından bu yana nakliye maliyetleri her geçen gün daha da artmaktadır. Nakliye maliyetlerindeki artış vatandaşların çarşı, pazar ve market alışverişlerinde aldığı gıda ürünlerinin de zamlanmasına neden olmaktadır. Başka bir deyişle iktidar suçu kendisi dışında her yerde ararken, hayat pahalılığına neden olan ve tüm sektörlerde maliyetleri yükselten akaryakıt fiyatlarındaki artışı görmezden gelmektedir.

SON 50 GÜNDE MOTORİNE YÜZDE 52 ZAM GELDİ!

Aralık ayının başından bu yana motorinin litre fiyatı 9 lira 31 kuruştan bugün neredeyse 14 lira 20 kuruşa çıktı. Başka bir deyişle yalnızca 50 gün içerisinde akaryakıt fiyatları yüzde 52,5 oranında arttı. Aralık ayının başında İstanbul-İzmir arasında ortalama bin 890 lira tutarındaki akaryakıt ücreti bugün ortalama 2 bin 882 liraya çıktı. Benzer bir şekilde benzinin litre fiyatı da Aralık ayının başında 9 lira 66 kuruştan bugün 13 lira 58 kuruşa çıktı. Buna göre benzine son 50 günde yaklaşık yüzde 40 oranında zamlanmıştır.

OTOYOL VE KÖPRÜ ÜCRETİ YÜZDE 20 ORANINDA ZAMLANDI

İstanbul Silivri’den yola çıkarak İzmir Bornova’ya gerçekleştirilen nakliye boyunca kullanılan otoyol ve köprü ücretleri de artış gösterdi. Nakliye güzergâhı boyunca gıda ürünü taşıyan 5. sınıf TIR; yap-işlet-devret kapsamında ücretli otoyolları kullanmak zorunda bırakılmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden Osmangazi Köprüsü kullarak İstanbul-İzmir Otoyolu üzerinden varış noktasına ulaşan TIR’ın otoyol ve köprü ücret maliyeti Aralık ayının başında bin 988 liradan yaklaşık yüzde 20 artışla 2 bin 367 liraya çıktı.

YALNIZCA YAKIT VE YOL ÜCRETİ MASRAFI YÜZDE 35 ARTTI

Buna göre İstanbul-İzmir arasında nakliye yapan bir TIR’ın Aralık ayının başında yalnızca akaryakıt, otoyol ve köprü maliyeti ortalama 3 bin 878 lira tutarındayken; bugün art arda gelen zamlar nedeniyle bu maliyet 5 bin 249 liraya yükseldi. Başka bir deyişle yalnızca akaryakıt ile otoyol ve yol ücreti masrafı yüzde 35 oranında artış gösterdi. Otoyol ve yakıt ücretinin yanı sıra vergi, bakım, Bağ-Kur prim ücreti, lastik fiyatları da dikkate alındığında söz konusu artış yüzde 50’yi geçiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu