GündemKöşe Yazıları

Nanenin Faydaları

Nanenin Faydaları

 

Nane, yüzyıllardır baharat ve şifa amacı ile kullanılan faydalı bir bitkidir. Keskin ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen nanenin sağlık için pek çok yararı var.

Lezzetli bir baharat olarak pek çok yemekte kullanılıyor. Ayrıca çayı ve yağı da oldukça şifalı olan nane, hastalıklardan koruyup bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile bilinen bir bitki.Nane yağ diş macunu, sakız, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere, soğuk algınlığına, bronşite ve astıma gibi pek çok hastalığın tedavisinde şifalı bitki olarak kullanılan nane içerdiği esansiyel yağlar nedeniyle ağrı kesici özelliğe de sahip.

Nanenin besin değeri ve içerdiği vitaminler

Nane C ve A vitamini bakımından oldukça zengin Medikal’in verdiği bu bilgiler arasında Nane’nin içeriğinde yüksek oranda potasyum, protein, folik asit, kalsiyum, çinko, demir ve lifler bulunuyor.Ayrıca, %1-3 oranında mentol, menton, flavonoidler, fenoller, triperten ve tanen içeren uçucu yağ taşır. Kalori içermez. Salatalara ve yemeklere hoş koku katan taze nane yaprakları yemeklerin besin değerinin de artmasını sağlar.

Taze veya kuru nane yapraklarını yemek: Kötü nefes ve ağzı kokusu giderir.

Uçucu nane yağlarını solumak: Beyin işlevini ve soğuk algınlığını iyileştirebilir.

Kapsüllerin gıda ile alınması: IBS (İrritabl bağırsak sendromu) ve hazımsızlık tedavisinde kullanılabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu