GündemKöşe Yazıları

Narlı Yeşil Salatayla Sonbahar

Narlı Yeşil Salatayla Sonbahar

Narlı salata yediniz mi? Hayal gücünüzü kullanarak mevsim meyveleriyle yeni tatları hiç denediniz mi? “NAR TADINDA BEREKET ÖYKÜLERİ (Timaş Yayınları)” kitabındaki “NARLI TARİFLER” bölümünden, kitabın en sonundaki yemek tarifi niteliğindeki muhteşem tatlı görselleri, pratik mutfak tarifleri çok hoşuma gitmişti. Eserdeki öyküleri pandemi döneminden çok önce okuyup bitirmiştim. Hatta 2017 ve 2018 senesinde bir yıl Balıkesir’in Bigadiç ilçesindeki “Bigadiç Muzaffer Emiroğlu Halk Eğitimi Merkezi”nde eğitmenlik ve tercümanlık, “Bigadiç Anadolu İmam Hatip Lisesi”nde “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği” yaptığım bir yıllık verimli süreçte dört mevsimin bereketini o şirin Bigadiç ilçemizde tadarak yaşamıştım. Yıl 2022. Beş yıl geçti aradan. Balıkesir merkezdeki ve ilçelerindeki okul müdürleri, müdür yardımcıları, yetişkin grubu kursiyerlerim, lise ve ortaokuldaki öğrencilerim, ilkokuldayken Türkçe derslerimde dersine girdiğim minikler, oralardaki iyi komşularım ve candan arkadaşlarım, meslektaşlarım, jandarma grubumuz, veliler, şu an üniversiteyi kazanmış olup benimle hâlen diyalogda olan öğrencilerim, yöre esnafı ile beş yıldır çok şükür çoğuyla iletişimde kaldık.

Mevsim sonbaharsa ayva, nar, zeytin ağaçlarıyla renklenirdi Bigadiç’teki her bir bahçeli ev. Nar bereketi aşure tatlımıza bile dem olur. “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane” bilmecesinin cevabının “nar” meyvesi olduğunu okul öncesinden bugünlere hiçbirimiz unutmayız mesela.

NARLI YEŞİL SALATA

 

Malzemeler:

 

4-5 adet kıvırcık yaprağı

1-2 adet pazı yaprağı

4-5 adet ıspanak yaprağı

1-2 dal maydanoz

1/4 mor lahana

1-2 dal taze nane

1-2 dal dereotu

1 çay bardağı haşlanmış mısır

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yarım nar

6-7 adet siyah zeytin

1 adet mor soğan

Hazırlanışı:

“Öncelikle sosunuz için 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 adet limonun suyunu ayrı bir yerde hazırlayın. Kıvırcık, pazı, ıspanak, maydanoz, mor lahana, nane ve dereotunu kıyıp servis tabağına alın. Mısır, kaşar peyniri, mor soğan ve zeytin ekleyip karıştırın. Salatanızın üzerini nar taneleri ile renklendirin. Zeytinyağı ve limon sosu ilave edip servis yapın.”

Yeşilliklerin ferah bereketi konsun nar tanelerinize. Nar gibi çatlayan bereket, kırmızı rengin lezizliğinde buluşup hanelere konuk olsun. Nar kokulu, kırmızımsı, lezzetli tatlar çoğalsın yemek sofralarında. Yer sofralarının baş tacı olsun nar ağacının köklerindeki bolluk. Narçiçeği rengine sevdalanan turuncu rengin tüm tonları narçiçeği sevinçlere ışınlansın. Nar tanesi bereketinde yılınız olsun. 2022 yılı hepimize nar bereketiyle kucak açsın inşAllah.

ELİF YAVAŞ

TARİH= 01 Ocak 2022 – Cumartesi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu