Köşe Yazıları

NE ZAMAN DOKTORA GİDELİM?

Hep sorulan sorulardan biridir: “rutin doktora gitmek gerekir mi?”. Gerçekten hep merak edilen bir soru değil midir bu. Çünkü artık teknolojinin ilerlemesi ile bazı hastalıkların daha erken tanısı koyulur hale geldi. Bu erken tanılarda genellikle yapılan rutin kontrollerle koyulabilmektedir. Peki biz ne zaman ve ne için rutin doktor kontrolü yaptıralım? İşte bu önemli ve bazen hayatı kurtaran sorunun cevabını bu hafta sizlerle paylaşacağım.

Bu rutinler kadın ve erkekler için aynı yaşlarda başlasa da içerikte bir takım farklılıklar içermektedir. Öncelik kadınların olsun. 20-40 yaş arasındaki kadınların senede bir kez genel sağlık muayenesi, hekimin belirlediği kan ve idrar testleri ile meme ve jinekolojik muayene gereklidir. Yaş 40 üzeri olunca bu yapılanlara kalp ve akciğer muayenesi, büyük abdestte kan taraması ilave edilmelidir. Hatta ailede bir barsak veya mide kanser hikayesi veya bilenen bir mide ve barsak hastalığı varsa bunlara endoskopi ve kolonoskopide eklenmelidir. Erkekler de ise durum benzer diyebiliriz. Onlar içinde 20-40 yaş arasında senede bir kez genel sağlık muayenesi, hekimin belirlediği kan ve idrar testleri gereklidir. 40 yaş üzerinde ,se tıpkı kadın hastalar gibi yine ancak burada ürolojik muayene özellikle prostat testleri ve muayenesi yapılmalıdır.

50 yaş üzerinde her iki cinsiyette de yukarıda saydığımız testlere ilave rutin bir sorunu olsa da olmasa da endoksopi ve kolonoskopi yapılır.

İlgili Makaleler

Hepinize mutlu, huzurlu ve sağlığına önem verdiği yıllar dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu