Gündem

NEDEN ÖLÜYORUZ?

Ölüm nedeni istatistikleri açıklandı. TÜİK geçtiğimiz yıla ilişkin ölüm nedeni verilerini açıkladı. Türkiye’de geçen yıl ölümlerin yüzde 39,7’sinin dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandığı belirlendi.

Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sıralamasında öndeyiz. Yüzde 47,8 ile Balıkesir’inde aralarında olduğu sinsi hastalık kalp krizinden dolaşım bozukluğuna kadar varıyor.

KALBİNİZ SİZİ VURUYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de geçen yıl dolaşım sistemi kaynaklı 165 bin 323 ölüm gerçekleşti. Ölüme en fazla kalp yol açtı.Ölüm nedenleri incelediğinde en fazla yüzde 39,7 ile dolaşım sistemi hastalıkları, yüzde 19,6 ile iyi ve kötü huylu tümörler dikkati çekti. Bunları sırasıyla yüzde 12 ile solunum sistemi, yüzde 4,9 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 4,8 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar ve yüzde 4,5 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler izledi.

KÖTÜ HUYLULAR

Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,7’si iskemik kalp hastalığı, yüzde 22,9’u ise serebro-vasküler hastalıklardan kaynaklandı. Dolaşım sistemi hastalıkların en çok 55 bin 284 kişiyle 75-84 yaş grubunda, iyi ve kötü huylu tümörlerin ise en fazla 22 bin 982 kişiyle 65-74 yaş grubunda olduğu görüldü. Öte yandan En fazla ölüme yol açan tümörler olarak saptandı. Kötü huylu tümör nedeniyle gerçekleşen ölümlerin toplam sayısı 2017’de 79 bin 889 kişi olarak tespit edildi. Bu ölümlerin yüzde 31’i gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen kaynaklandı. Bunu yüzde 8,4 ile mide, yüzde 8 ile lenfoid ve hematopoetik, yüzde 7,6 ile kolon ve yüzde 6,2 ile pankreasın kötü huylu tümörleri izledi.

İLK BEŞTEYİZ

İkamet edilen ile göre ölüm nedenleri incelendiğinde ise bu dönemde dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla yüzde 49,6 ile Denizli, yüzde 48,9 ile Aydın, yüzde 47,8 ile Balıkesir, yüzde 47,2 ile Çanakkale ve yüzde 46,8 ile Afyonkarahisar oldu. İyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il ise sırasıyla yüzde 23,3 ile Kırklareli, Rize ve Kocaeli, yüzde 23,2 ile Tekirdağ ve yüzde 23 ile İstanbul olarak kayıtlara geçti. Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu