GündemKöşe Yazıları

Nedir Bu Cır Cır Ötenler? Bizlere Ne Söylerler?

Nedir Bu Cır Cır Ötenler? Bizlere Ne Söylerler?

Yaz denilince aklımıza güneş, deniz ve akşamları da cırcır böceklerinin sesi gelir. Bitmek tükenmek bilmeyen bu ses bazen sinirimizi bozsa da güzel yaz gecesi hatıralarımızın ayrılmaz birer parçası olurlar.

Peki neden gece boyunca cırcır öter bu böcekler? Kime ne demek isterler?

Böcekler bu sesi, Yaratılışları gereği ilhamen öğrendikleri ön kanatlarını birbirine sürterek çıkarırlar. Bu müthiş sesi; sadece bu türün erkekleri bir çiftleşme davranışı olarak dişileri kendilerine çekmek ve rekabet ettiği diğer erkeklere gözdağı vermek amaçlı çıkarırlar.

Aslında geceleri ya da gündüzleri bu şekilde öten sadece cırcır böcekleri değildir. Her canlı türünün böyle güzel güzel öten bir çeşit bülbülü vardır. Kendi cinsinin bir sözcüsü gibi hissiyatlarını diğer mahlukata duyururlar. Özellikle sinek ve böcekler aleminde bu tarz  bülbüller daha çoktur.

Circir Bocegi

Bunların bir kısmı gececidir. Gecenin o sessizliğinde, diğer varlıklar uyurken bunlar tatlı tatlı öterler. Bu ötenlerin bir kısmı gündüzcüdür. Gündüzde ağaçların dallarında, yaz ve bahar mevsimlerinde güzel ve yüksek sesleriyle ötüp dururlar.

Maddeci bakış açısından uzak ve derinlemesine manaya odaklanan insanlar için bu ses, o canlının kendi mahsus lisanıyla zikridir. Ayrıca kendi cinsinin hissiyatlarını ve şükürlerini diğer mahlukatla paylaşmasıdır.

Gelin bu noktada yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i dinleyelim bakalım bize nasıl bir mesaj veriyor? “Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O’nu tesbih eder. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz, onların tesbihini anlamazsınız. O, halîmdir, bağışlayıcıdır.” (İsra, 44)

Şimdi sizler de şehrin kalabalığından uzak bir tepeye çıkın, gecenin sessizliğini yararak öten müthiş sesin sahibi cırcır böceklerini bir de bu bakış açısıyla dinleyin. İyi dinletiler…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu