GündemKöşe Yazıları

Nedir Bu Yapay Et?

Nedir Bu Yapay Et?

Son günlerde sıkça duyduğumuz yapay et aslında laboratuvarda ortamında üretilen ettir. Bu işlemi biraz daha ayrıntısını verecek olursak, yapay et; hayvan kas kök hücresinden alınan hücrelerin uygun sıcaklık, uygun besiyeri, hormonlar ve büyüme faktörleri ile önce yenilebilir olgun kas hücrelerine ve sonrasında ise daha büyük kas dokularına dönüştürülmesi ile üretiliyor. Bu süreçte etin tüketilebilir hale gelmesi için geleneksel hayvancılıktaki gibi yıllar değil haftalar veya aylar geçmesi yeterli olmaktadır.

Peki neden yapay et?

Küresel nüfusun tahminen 2050 yılında 9 milyar civarına ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durumda et endüstrisinin büyüyen nüfusun talebini karşılamak için üretimi yaklaşık %50-73 oranında arttırılması gerekecektir.

Vegan, vejetaryen ve hayvan hakları savunucularının et endüstrisi üzerindeki baskısı da gösterilen ayrı bir gerekçe tabii.

Ette bulunan bakterilerden kaynaklı hastalıkların neden olduğu sağlık riskleri de yapay et üretimini teşvik etmektedir. Örneğin kuş gribi ve domuz gribi gibi hastalıklar hayvanlar tarafından insanlara bulaşmaktadır. Yapay et üretimi laboratuvar koşullarında kontrollü bir şekilde yapıldığından geleneksel hayvancılığın taşımış olduğu mikrobiyal riskler de oldukça düşüktür.

Tüm bu sebeplerden ötürü son yıllarda alternatif et çözümleri bir kısım çevreler için cazip hale gelmiştir.

Laboratuvarda üretilen etlerle ilgili kafaları karıştıran bazı sorular da var:

Mesela bu üretimde farklı kimyasallar ve koruyucu maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasalların kullanım oranlarıyla ilgili net protokoller henüz oluşturulamamıştır, bu maddelerin fazlasının vücutta birikmesinin nasıl sonuçlara yol açacağı maalesef bilinmemektedir.

Geleneksel et üretiminde etin dokusunda bulunan kan, kas, yağ, sinir ve kemik gibi dokular etin kendine has kokusu, kıvamı ve tadını oluşturmaktadır. Yapay et üretiminde ise bu kısımların üretimi planlanmadığı için ete has o orijinal tadın yakalanamayacağı da bir gerçektir.

Kök hücrelerin çoğalıp başkalaşarak ete dönüşme sürecinde kanserleşme riski bulunmaktadır.

Peki laboratuvarda yapay et üretim teknolojisinin çevreye zararı yok mu?

Yapay et üretiminde kullanılacak enerji nereden ve nasıl karşılanacak kesinlik kazanmış değil.

Ayrıca ineklerin nitrojen oksit ve metan gazı üretmesine karşın yapay et üretiminde ise ortaya başka bir zararlı gaz yani karbondioksit çıkmaktadır.

Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi yapay et çok da masum görünmüyor. Aslında en güzeli her şeyin fıtri olanıdır. Meşhur bir söz vardır “Fıtrat, fıtri olmayan şeyleri reddeder.” Çünkü insan yaratılışı gereği, fıtri olan şeyleri sever, benimser, kabul eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu