GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

NEDİR BU KOENZİM-Q?

Evet bu hafta size tıp dünyasının son yıllarda çok konuştuğu Koenzim-Q’ dan bahsetmek istiyorum. Nedir bu ve ne işe yarar acaba?

Koenzim-Q vücutta neredeyse tüm hücrelerde bulunan ve hücrelerin enerji üretimine katkısı olan bir maddedir. Bu nedenle de yapılan çalışmalarda bu maddenin en temel desteğinin sağlıklı yaşlanmayı sağlamak olduğunu söylemem hiçte yanlış olmayacaktır. Çünkü hepinizin bildiği gibi yaşlılıkla beraber tansiyon, şeker, kalp hastalıkları gibi bazı sıkıntılı durumlarda da artış gözlenmektedir. İşte bu noktada Koenzim-Q takviyesi almak size ciddi anlamda destek olacaktır. Nasıl mı destek olacak işte cevabı.

Eğer bir yüksek tansiyon hastası iseniz tansiyon ilaçlarınızla birlikte Koenzim-Q desteği almanız tansiyonunuzun daha kolay rayına girmesini sağlayacaktır. Ayrıca çok net olmamakla birlikte kalp yetmezliğinde de Koenzim-Q’ nun yeri bulunmaktadır. Yine yaşla birlikte azalan enerji ve erken yorulmada mitokondiriler üzerinden enerji üretimini arttırarak destek olmaktadır. Bazı şeker hastalarında ise şeker düzenlemesine yaptığı katkıyla rahatlama sağlayabilmektedir. Yaşla birlikte azalan beyin fonksiyonlarının daha iyi korunmasında da yapılan çalışmalarla Koenzim-Q’ nun iyi bir ajan olduğu vurgulanmıştır. Son yıllarda artış gösterdiğini düşündüğüm Parkinson hastalığında da kullanımının olumlu olduğu yapılan çalışmalarla da gösterilmiştir.
Peki bu kadar güzel bir destek hizmeti veren Koenzim-Q’ nun yan etkileri neler derseniz şu ana kadar bildirilmiş ciddi bir yan etkisi olmadığını söyleyebilirim. Ancak siz yine de bu tür destek takviyelerini hekiminize danışmadan sakın almayınız.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu