Fahri SağlıkGündemKöşe Yazıları

NEFİS MUHASEBESİ

İçerisinde bulunduğumuz rahmet ve mağfiret mevsimi olan üç aylarda diğer zamanlardan daha fazla yapmamız gereken ibadetlerden birisi de “ nefis muhasebesi” dir. Muhasebenin biri geçmişe dönük sorgulama, diğeri geleceğe yönelik planlama olmak üzere iki temel ayağı vardır. Bu çerçevesinde muhasebe’yi şöyle tanımlayabiliriz; “İnsanın kendisini, yaratılış amacı ve sorumlulukları açısından hesaba çekmesi, iman ve amellerinin kontrolünü yapması, genel durum değerlendirmesi yaparak geleceğe yönelik borçlarını ödeme ve cezalarını affettirme eylem planlarını hazırlamasıdır.”

Muhasebe yapmak, insanın önünü görerek ve yere sağlam basarak güvenle yürümesini sağlar. Otokontrol mekanizmasını çalıştırır. İnsanın dil sürçmesi ve ayak kaymalarını önler. Eksik ve kusurlarını tamamlaması, hata ve günahları varsa onlardan tövbekâr olmasını sağlar. Planlı çalışma ve sistemli ilerlemeyi gerçekleştirir. Proje olmadan, finans bulunmadan imar ve inşa yapılamayacağı gibi, muhasebe olmadan yararlı işlerde daim olmak zor hatta imkânsızdır.

Yüce Allah şöyle buyuruyor; “ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes , yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr, 59/18)

Bizim çok uzak gördüğümüz kıyamet, hesap ve mizan gününe Rabbimiz “ yarın” diyor. “…ve herkes , yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın…” Evet o gün önümüzdedir ve mutlaka gelecektir. Her birimiz bu fani dünyada şu kadar yıl geçirdik. Nasıl geçti anladık mı? Akşam yatıyoruz 7-8 saat uyuyup sabah kalkıyoruz. Bu uzun gibi gözüken zaman diliminin nasıl geçtiğini anlıyor muyuz?

Muhasebe: Geleceğe yönelmek, ileriyi görmektir. Kendini bilmektir.
Muhasebe: Haramlardan uzak durma yolları aramaktır.
Muhasebe: Gafletten uyanmak, günah ve hataların farkına varabilmektir.
Muhasebe: Duygu, düşünce, tutum ve davranışlarımızda eksik ve kusurlarımızı tespit edip düzeltmektir.
Muhasebe: Vakit ve nakit israfını önleme çabasıdır
Muhasebe: İyiyi kötüden, faydalıyı zararlıdan ayırt edebilme süzgeci, nimetlere kavuşunca şımarmamak, sıkıntı ve dara düştüğümüzde isyan etmemektir.
Muhasebe: Kendimizi ve vazifemizi bilip, bizi yoktan var eden Allah’a kulluk edebilmek ve huzuru ilahiye yüz akı ile çıkabilme hazırlığıdır.
Muhasebe: Gayesizlik ve başıboşluktan kurtulmak, yaratılış gayesini idrak edip ona göre yaşamaktır.
Muhasebe: Nefsi arzuları akıl ve iman ile kontrol edebilmektir.
Muhasebe: “Ölmeden önce ölünüz” fermanına uyarak kendi kendimizi hesaba çekebilme işidir.
Muhasebe: Sonradan pişman olmamak için önceden tedbir ve tedarikte bulunmaktır.
Muhasebe: Bir işe başlamadan önce sonunu hesap edebilmektir.
Özetle muhasebe : Başı boş yaratılmadığımızı idrak ederek, yaratılış gayesi doğrultusunda yaşamaktır.
Geliniz bu üç aylarımızı muhasebe aylarımız kabul edelim. Elimizi vicdanımıza koyarak nasıl bir kul olduğumuzun tespitini yapalım. Muhasebe aynasında kendimize bir bakalım. Kusurları aynaya yüklemeyelim. Tevbe kapısının sürekli açık olduğunu hiç unutmayalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu