Köşe Yazıları

Nerede O Eski Domateslerimizin Tadı?

Nerede O Eski Domateslerimizin Tadı?

Herkes yediği meyve ve sebzelerde çocukluğunda aldığı tadı alamamaktan şikayetçi. Meyvelerin kokusunun olmadığı, sebzelerin uzun süre çürümediği dikkatlerimizden kaçmıyor. Peki, meyve ve sebzelerimizdeki bu olumsuz değişim nasıl gerçekleşti?

Maalesef, tarımsal üretime el koymak isteyen bir kısım komiteler bu iğrenç emellerini uzun yıllar içerisinde bin bir çeşit oyunlarla uygulamaya koydular. Çiftçiyi kendine bağımlı hale getirmek için önce tohumlarla oynadılar. İlk olarak hibrit (melez) tohumları ürettiler. Sonra laboratuvar ortamında tohumların genleriyle oynayarak bir kere olgunlaştıktan sonra tekrar filizlenmeyen tohumlar üretmeye başladılar.

Sattıkları bu tohumları, dış etmenlere (böcek, mantar, hastalıklar) karşı çok zayıf hale getirip bitkiler için bu etmenlere karşı koruyucu ilaçları da satarak çiftçinin bağımlılığını biraz daha artırdılar. Böylelikle çiftçi hem ekeceği tohum için hem de ektiği tohumu büyütebilmek için şirketlere tonlarca para akıtmak zorunda kaldı.

İlgili Makaleler

Artık devlet ve millet olarak uyanmamız ve harekete geçip, birçok sebze ve meyvenin gen merkezi konumunda olan ülkemizin yerel tohumlarına sahip çıkmamız gerekiyor. Atalık tohumlar binlerce yıl öncesinden günümüze ulaşabilmiş sağlıklı ve saf tohumlardır. Ata tohumu dediğimiz bu tohumlar; halk arasında milli tohum, yerli tohum veya yerel tohum ismiyle de bilinir. Yani bu tohumlar, kuşaklar öncesinden kalma doğal tarım yöntemleri ile üretilen ve genetiğiyle oynanmamış yüzyıllardır Anadolu halkının kullandığı tohumlardır. Günümüze kadar kimyasal ilaç kullanılmadan geldikleri için bu tohumlarda hem sağlıklı hem de lezzetli ürünler elde etmek mümkündür.

Ata Tohumu 2 1

Atalık tohumlardan elde ettiğiniz sebze ve meyvelerin evet rengi, boyu farklıdır ve standart değildir. Ama bu tohumlar sağlıklı ve lezzetli gıdaların teminatıdırlar. Yerel (ata tohumu) tohum demek sadece sağlıklı besin demek değildir. Yerel tohum bizim geleneklerimiz ve kültürümüzdür. Yerel tohum atalarımızın bize ve bizden sonraki nesillere mirastır.

Tohum konusuna geç de olsa devlet el koydu ve bu konuda ülke çapında bir proje başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın girişimiyle hayata geçen “Ata Tohumu” projesi Türkiye’de yerel tohum satışı ve ekimi teşvik ediliyor. Buna göre yurt genelinde toplanan tohumlar, sertifikalandırılıyor ve üreticiye ulaştırılıyor. Projeye yoğun ilgi gösteren üreticiler şimdiye kadar ellerinde bulunan 1000’den fazla ata tohumunu toplayıp Bakanlığa verdi.

Bundan sonraki adımda; yerel çeşitleri korumaya almak, tescil etmek ve halkımızın talep etiği yerel çeşitleri üreticilere ulaştırmakla birlikte kalite özelliklerini de taşıyan çeşitler geliştirmek olmalıdır.

Unutmayalım ki tohumlarımız geleceğin teminatıdır. Genetik zenginliğiniz olmadan doğal metotlarla yeni çeşit geliştirmemiz oldukça zordur. Aynı şekilde, kaybolan tohumlarımızın ve bunlarla birlikte yok olan lezzetlerin geri getirilmesi de mümkün değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu