GündemKöşe Yazıları

NEYE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sağlığımız varlığımızın temeli. Hayata ilişkin her şey onunla başlayıp onunla bitiyor. Sağlık yoksa neyin tadı tuzu varki? Sağlık yoksa ne tat ne tuz var…

Beslenmek, sağlıklı, güzel, keyifli sofralarda güzel şeyler yiyip içmek, sağlığımızı geliştiren, ayakta tutan, güçlendirip koruyor. Yeterli, dengeli, çeşitli beslenmeyen çocuklar büyüyüp gelişemiyor. Sık hastalanıp geç iyileşiyor. Okul başarıları düşük, bedenleri güçsüz, ruhları güvensiz oluyor. Yanlış beslenen yaşlılar ise kötü yaşayıp kötü yaşlanıyor. İşte bu nedenle herkesin ama herkesin beslenme konusunda bilgilenmesi, beslenmesine özen göstermesi lazım. Beslenme deyince çok yemek yeme aklınıza gelmesin herşeyin dengelisi vakitlisi beslenmedeki düzen önemli.

Evet! Hayatı daha iyi yorumlayan, bilgili, uyanık, güvenli, yalansız dolansız güçlü bir gençlik istiyoruz. Bu konuda Balıkesir’de de adım atan yerel idarecilerimiz var. Spora teşvik edilen genç nesil aynı zamanda hareketli bir yaşama da tutunmuş olacak. Yapılan sağlıklı projelerle sağlık gelecek.Üstelik bu neslin sağlıkla ilgili bildikleri, düşündükleri bizden çok ama çok farklı ve fazla olacak gibi geliyor.Neden mi? Milli Eğitim’in TÜBİTAK projeleri ile ilgili geçtiğimiz dönemde okul bahçelerinde düzenlediği fuarlarda öğrencilerin birebir yaptıkları projeleri inceleme fırsatı buldum .Beslenmeden sağlığa spora ve yaşama dair pekçok konuda çalışma vardı.

Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için en önemli faktör doğru beslenme.Bu konuda uzmanların birkaç önerisini bugün sizlerle paylaşmak istedim.

*Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme bilinci edinmeyi hedef alın.
*Günlük beslenme ihtiyaçlarınızı mutlaka tamamlayın. Eksik veya fazla beslenmekten kaçının.
* Az ve sık beslenmeye dikkat edin, günde 6 öğün tüketin
* Birbirini takip eden öğünler arasındaki zaman aralığı 2-3 saat olmalıdır. Gün içinde 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin.
* Vücudumuzdaki kan dolaşımı akışkanlığını sağlamak ve günlük harcadığımız enerjiyi yükseltmek için, günde en az yarım saat olmak şartıyla spor yapmayı alışkanlık haline getirin.
* Su hayattır ve suyun hayatımızda bol miktarda yer alması gerekir. Bu yüzden günde en az 8 bardak su tüketmeye özen gösterin.
* Tam tahıl ürünlerine sofranızda yer verin.
* Lif oranı yüksek olan meyve, sebze, kuru baklagil ve tam tahıl ürünlerini sıklıkla tüketin.
* Günlük yağ tüketiminizi azaltın. Özellikle doymuş yağ içeriği yüksek olan katı yağlar yerine, sıvı yağları tercih edin.
* Kızartma ve kavurma şeklinde pişirme yöntemlerinden uzak durun. Kızartma ve kavurma şek yöntemlerinden uzak durun.
* Günde 5-9 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
* Tek düze beslenmekten ve hep aynı besinleri yemekten kaçının.
* Kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünlerine beslenmenizde yeteri kadar yer verin. Balıkesir biliyorsunuzki süt ve tin cenneti.Bu nimetlerden faydalanın.
* Çay, kahve, asitli içeceklerin kafeinden zengin olduğunu unutmayın ve günlük kafein alımınızın 300 mg’ı aşmamasına özen gösterin.
* Demir kaynağı olan et ürünleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez de öğünlerinizde yeterli miktarda yer almalıdır.
* Balık, deniz ürünleri ve yağlı kuruyemişler de, omega-3 yağ asidi içerikleri nedeni ile tercih edilmesi gereken besinlerdendir.(Ayvalık ve Bandırmaya giderek balık ziyafeti çekebilirsiniz)
* Kaliteli yaşama katkı sağlamak için yemekten keyif almalısınız. Bernard Shaw’ın dediği gibi; “Keyifler değildi Peynir, zeytin gibi besinler tüketirken az tuzlu olanları tercih edin veya bu ürünleri suda bekleterek tuz içeriklerini azaltın.r yaşamı değerli yapan, yaşamdır keyif almayı değerli kılan” sözünü unutmayın.
*

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu