GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

Nizamettin Aydınlı ekmeğini süpürgeden çıkarıyor

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde 55 yıldır ot süpürge yapan 68 yaşındaki Nizamettin Aydınlı, talebi karşılamak için evinin bahçesinde ilerleyen yaşına rağmen çalışmayı sürdürüyor .

Nizamettin Aydınlı “Ürettiğim süpürgeleri eskiden buyana Bigadiç’iler bilir bir zamanlar dışarıya da çok gönderdim. Bigadiç’e almaya gelenler olurdu ama artık kalmadı. Sadece Balıkesir’e, Bigadiç’e yada ilçelere sipariş olduğunda yapıyorum. Eskisi kadar gücümde yok bana yardım eden yardımcımda ”dedi. Aydınlı elleriyle biraraya getirdiği el süpürgeleri için” Bu her evin ihtiyacı. Elektrik süpürgesi olursa olsun bunun yeri bambaşka. İçinde emeğimde, ekmeğimde var” diyor.

“Bağ Ne Kadar Sıksa Süpürge’nin Kafası Sağlamdır”

Nizamettin Aydınlı “Bir ömür bu süpürgelerle geçti” diyerek ,kadınların “saçımı süpürge ettim “deyimini de hatırlatarak ilişkilendirdiği işinin, önemine değiniyor. Önceden Kadınlar çok emek verip karşılığını alamadığında hemen erkeklere bu lafı söylerlerdi. Benim hanım rahmetli. Mekanı cennet olsun. Çok atışırdık aramızda o bana ben ona. Bu lafı da çok kullanırdı. O bana kendini süpürge ettiğini söyler bende ona süpürgeyi ben yapıyorum sen hiç yardım etmiyorsun derdim. Şimdi keşke olsa da yine yardım etmese ama İşte Dünya’nın hali” dedi. Gelişen teknoloji ile süpürgede yeni marka ve modeller her yıl piyasaya sürülürken emektar Aydınlı, eskisi kadar yüksek talep olmasa da ot süpürgenin yerinin başka olduğunu söyledi ve hala kullananlar memnundur el süpürgelerinden ”dedi. “Bu süpürgeler Fabrika değil, el işi” diyerek El emeği olduğu için belirli sayıda üretim yapabildiğini belirtti. Günde 15-20 arasında süpürge yapılır ama ben yapmıyorum. İsteyen olacak o zaman. Şimdi artık yaş geçti Ekmeğin peşinden koşmayı da bıraktık. İsteyen olursa 5 tanesini anca yapabiliyorum. El süpürgesinin yeri başka. Süpürgelerin toptan tanesini 15 lira, perakende ise 20 liraya satıyorlar. Bigadiçte az kaldı bu işi yapan zaten çok yoktu. Sürdürecek kimsede yok bu işi. Gençler zaten beğenmiyor. Beni bilenler geliyor. Bağ elimde az oluyor elle yapıldığı için emek ister bu iş. Bağları sevgiyle biraraya getirdiğinizde toplu sağlam olur yıllarca sizi bırakmaz ama az bağ biraraya gelirse o zayıflar, güçsüz olur. Benim süpürgelerimin topuzu büyük olur. Sağlamdır ama yapsak ne fayda geçti…” Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu