Gündem

Nükleer Füzyon Yoluyla Üretilen Enerjide Dünya Rekoru

İngiltere'deki JET Laboratuvarında Yeni Dünya Rekoru: Nükleer Füzyondan Elde Edilen Enerji Artışı!

Nükleer Füzyon Yoluyla Üretilen Enerjide Dünya Rekoru

İngiltere’nin Oxford şehrine yakın bir konumda bulunan JET laboratuvarında, nükleer füzyon ile üretilen enerjide yeni bir rekora imza atıldı. EUROFusion tarafından yapılan açıklamaya göre, JET laboratuvarında kullanılan tokamak cihazı, 0,21 miligram yakıtla 5 saniye boyunca yaklaşık 69,3 megajoulelük füzyon enerjisi elde etti. Bu, daha önceki rekoru kıran 59 megajoulelik enerji miktarını geride bırakarak önemli bir başarıya işaret ediyor.

Nükleer füzyon deneyi, hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum ile gerçekleştirildi. Bilim insanları, tokamak cihazındaki sıcaklıkları 150 milyon santigrat dereceye yükselterek, döteryum ve trityumun bir araya gelerek helyum oluşturmasını sağladılar. Bu süreçte büyük miktarda ısı açığa çıkarıldı ve yüksek miktarda enerji elde edildi.

EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, bu deneyin, JET laboratuvarı için umut verici bir haber olduğunu vurguladı. JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini ise ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımının aynısını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları yaratılabildiğini ve ileri düzey uzmanlık sergilendiğini belirtti.

Nükleer füzyon, hidrojenin birleşerek helyum oluşturduğu ve muazzam miktarda enerji açığa çıkardığı bir süreçtir. Karbon salımı yapmayan ve radyasyon yaymayan nükleer füzyon, temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak görülmektedir. Ancak bu sürecin gerçekleşebilmesi için yüksek sıcaklık, enerji ve yoğunluk gerekmektedir. Güneşin merkezinde gerçekleşen füzyon, dünyadaki laboratuvar ortamlarında en az 100 milyon santigrat derecede gerçekleştirilebilmektedir.

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu