GündemÇocukçaEğitimİlçe HaberleriTürkiye GündemiYaşam

Öğrencileri Turptan Elektrik Üretti

Öğrencileri Turptan Elektrik Üretti. Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde ortaokul öğrencileri, turptan elektrik üretmeyi başardı.

 

 

Tubitak’ ın Farklı Enerji Kaynakları Dalındadır

“Kadirli turpu” olarak marka tescili bulunan turpu ile meşhur ilçede özel bir okulun ortaokul öğrencileridir. Öyle ki öğrenciler öğretmenlerinin desteğiyle bu üründen elektrik üretmeyi başardı. Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur ve öğrencileri Oğuz Kağan Mortaş, Duru Kesik ve Elif Özil’in projesiydi. Ayrıca Tubitak’ ın yenilir enerji kaynakları dalında yarışmaya katılacağını belirtti.

Metan Gazı + H2s v+ Az Miktar Karbon Dioksit Gazı

Öğrencilerine projelerinde destek veren Fen Bilimleri öğretmeni Abdullah Tabur’ dur. “Ülkemizin turp ihtiyacının yüzde 70’i Kadirli’den karşılanıyor. Bu turpların bir kısmı yenmemekte ve boşa gitmektedir. Atılan bu turplar uygun şartlarda fermente edilirse turptaki bakteriler sayesinde metan gazı ve H2s ve az miktar karbon dioksit gazının çıkışı olduğunu görürüz. Bununla birlikte bu gaz yakıt olarak ve elektrik üretiminde kullanılıyor” dedi.

 

Öğrencileri Turptan Elektrik Üretti

“Biogaz Yenilebilir Enerji Kaynağı”

Fakat Ortaokul öğrencisi Elif Özil ise “Günümüzde güneş rüzgar gibi enerji kaynaklarının kullanımı giderek artmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda biogaz üretiminde kullanılan materyalleri ve kullanım alanlarını araştırdık. Yenilir bir enerji kaynağı olan biogaz, bitki ve hayvansal atıkların çeşitli bakteriler sayesinde havasız bir ortamda çürütülmesiyle ortaya çıkar. Bu ortaya çıkanlar ise; metan ve karbondioksit gazıdır. Bizim projemizde de turp atıklarını çürümeye bıraktık. Ardından metan gazı oluşturduk. Kadirli’de 35 bin dönüm arazide turp ekimi yaptı. Projemiz ise doğa dostu bir projedir” şeklinde konuştu.

Turp Çürüdüğünde İşlem Gerçekleşir

Proje ortağı öğrencilerden Duru Kesik de, “Şu anda fosil yatıklar çevre zararlı ve ulaşım maliyetli ve tükenme tehlikesi altındadır. Fakat bizim Kadirli’nin geçim kaynağı olan turpu çürümeye bırakmaktır. Çürüme işlemi gerçekleşince ortaya çıkan metan ve karbondioksit gazından elde ettiğimiz biogazın çevreye herhangi bir zararı yoktur” dedi.

Diğer bir öğrenci Oğuz Kağan Mortaj ise turpları birbirine seri düşünce yöntemi ile birbirine bağladıklarını ve enerji üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Öğrencileri Turptan Elektrik Üretti..

-İHA-

Daha fazla haber için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu