GündemEğitimTeknolojiTürkiye Gündemi

Öğretmen Robot Türkiye’de Derse Girecek

Finlandiya’da tasarlanan ve 23 dil konuşabilen öğretmen robot Elias, Türkiye’deki öğrencilerle buluşmak için ülkeye gelecek.

Bahçeşehir Koleji’nin eğitim projeleri kapsamında Türkiye’ye davet edilen robot, asistan olarak derslere katılacak.

Finlandiya’da öğretmen olarak işe alınmasıyla adından söz ettiren öğretmen robot Elias’ın, derslere katılmak için Türkiye’ye geleceği söylendi. Okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki öğrencilerin dersine katılacak olan robotun, dersler sırasında sınıf öğretmenlerine yardımcı olacağı ve kimi zaman dersleri anlatacağı belirtildi.

Finlandiya merkezli yapay zeka ve robotik firması Utelias tarafından geliştirilen Elias, her yıl farklı bir konuda eğitim vermek adına kodlanıyor ve Finlandiya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde öğrencilerle buluşuyordu. Bu sene ziyaret noktalarından bir tanesini Türkiye olarak belirleyen Utelias, Bahçeşehir Koleji’ni ziyaret etme kararı aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan BUEK Başkanı Enver Yücel, “Eğitim sistemi kökünden bir değişim yaşıyor ve aslında değişmeli de… Bugüne kadar uygulanan eğitim sistemleriyle ve eğitim anlayışıyla yarına ulaşmamız mümkün görünmüyor. Zaten gelişmiş ülkelere baktığınızda geleneksel eğitimin artık uygulanmadığını göreceksiniz. Yeni eğitim anlayışında; sınıflarda ders yapmak yerine ders, her yerde yapılıyor. Fabrikasyon eğitim kalıpları başarısını yitirdi. Eğitim teknolojileri sayesinde kişiye özgü eğitim modelleri her geçen gün gelişecek.

Genel tabloya bakarsak bu robot bugün çok küçük bir örnek. Asıl görülmesive kaçırılmaması gereken büyük resim ise; eğitim sisteminde yakın zamanda yaşanan ve yaşanacak olan değişimdir. Ülke olarak bunun gerisinde kalamayız. Öğretmenin yerini bir makine asla alamaz bunda hem fikirim ama teknolojinin desteğiyle kişiye özgü öğretim sunmak da mümkün. On yılı aşkın süredir Bahçeşehir Koleji olarak kişiye özgü eğitim modelini eğitim sistemimize başarıyla entegre ediyoruz.” dedi.

Türkiye’de kodlama derslerinin zorunlu olması için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Yücel, “2025 yılında dünyada 80 milyar nesnenin internete bağlı olacağı öngörülüyor. Böyle bir dünyaya doğru hızla yol alırken biz hâlâ eski eğitim anlayışını benimseyemeyiz. Artık bilgi bir tık uzağımızda. Önemli olan, var olan bilgiyi analiz ve sentez edip, üretmektir. Bilgi transfer eden değil, bilgiyi üreten anlayışı benimseyen sistemleeğitim verilmelidir. Bu çağın dili “kodlama”dır. Kodlama dersleri eğitim öncesinden başlayıp seçmeli değil zorunlu ders olarak müfredatımızda yer almalıdır.

Analitik düşünme becerisine sahip bireyler yetiştirerek yakın gelecekte robotlarımızı kendimiz üretmeliyiz. Yerli yazılım milli bir meseledir ve bu robotların yazılımlarını bizim yapmamız gerekiyor.Biz,derslere asistan öğretmen olarak girecek robot “Elias” ile aslında çocuklarımıza bunu empoze etmek istiyoruz. Yapay zekayla tanışıp, hayatın hangi alanlarında nasıl kullanabileceğini bilen, hayal eden, hayallerinin peşinden giden ve hayallerini üreten mezunlarımız olacağına inanıyorum.” açıklamasında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu