GündemEğitimGörüntülü Haberlerİlçe HaberleriÖzel Haberler

ÖĞRETMENİM NERDESİN?

Dursunbey’e bağlı Hamzacık Hatunbey ilköğretim okulunda yaklaşık 7 yıldır yaşanan öğretmen sıkıntısı köylüyü ayağa kaldırdı. “Yetti gari” diyen veliler, “Çocuğumuz okusun diyerek okula gönderiyoruz ancak Pazartesi gelen öğretmen bir daha gelmiyor” diyerek isyan etti.

Dursunbey Hamzacık Muhtarı Mustafa Bey konuyla ilgili olarak yönelttiğimiz sorulara yanıt verdi. “Köyümün çocukları çocuk değil mi? Öğretmenleri olan bir öğrenci olamayacaklar mı? Öğretmenlerini anlatacakları bir ilkokul dönemi geçiremeyecekler mi? Bu köyde herkes, yaklaşık 7 yıldır bunu söylüyor” dedi.

“OKULUMUZUN KADROSU KULLANILIYOR”

Muhtar Mustafa Bey, “Yaklaşık 7 yıldır köyümüzde kadrolu olarak görev yapan bir öğretmenimiz olmadı. Geçen yıl iki öğretmen kadrosu vardı. Geçen yıl itibarı ile de bu 1’e düşürüldü. Ancak bizim tam da burada söyleyeceğimiz şu söz: “Kadro olmasına rağmen biz, okulda görev yapan bir tek öğretmen görmedik” çok önemli bir söz” dedi. Muhtar Bey konuşmasını şöyle sürdürdü: Okul açıldığı ilk Pazartesi günü Öğretmen geliyor ertesi gün yok. Mazeret izni alıyor, Ücretsiz izin alıyor, Geçici görevlendirme alıyor oda olmadı bir yolunu bulup merkeze kendini aldırıyorlar. Okulumuzun kadrosunun da kullanıldığını düşünüyoruz. Çünkü biz hiç öğretmen görmedik, görmüyoruz. Okulların açılmasıyla birlikte bir gün öğretmen okula geliyor ertesi günler yok. Bir gün geliyor iznini alıp gidiyor.

“ ÇOCUKLAR VE VELİLER MAĞDUR EDİLİYOR”

“Çocuklar ilkokul çocuğu yaş olarak duygusal olarak ta gel git yaşıyorlar. Bugün Ayşe öğretmen gelmiş yarın yok. Ya da tam bir öğretmene alışacak gelecek yıl hemen bir başkası oda durmuyor bir başkası ancak sabit bir öğretmen görebilmekte mümkün değil. Her yıl ayrı bir kaybımız oluyor. Öğrencinin köyümüzün çocuklarının 2 ay gibi bir süre öğretmenlerini tanıma süreci olacak ama bu süreç sağlıklı işlemiyor. Çocuklarımızı etkilediği kadar veli olarak aileleri de bu durum çok etkiliyor. Eğitim ve öğretim yılı başladı ancak, biz okulumuzda bir türlü bir düzen oturtamadık. Sıkıntımızda, üzüntümüzde büyük.”

ÇOCUKLAR OKUSUN DİYE…

“Hamzacık Mahallesi muhtarı Mustafa Bey, “Çocuklar okumak istiyor ve sabit bir öğretmenleri olsun sürekli bir gel git yapan bir öğretmen olmasın. Çoğu veli, çocuğunu okutabilmek için buradan gitmeyi düşünüyor ancak işi gücü bırakıp nasıl gidecek? Eğitim alabilmeyi isteyen çocukların ve velilerin Hamzacık Hatunbey ilköğretim Okulunda ki sorunu büyük” bir dert ve çocuklar okuyamıyorlar” dedi.

KÖYLERDE ÖĞRETMEN SIKINTISI

Dursunbey’in çevre mahallelerinde öğretmen sıkıntısı büyük diyen mahalle Muhtarı Mustafa Bey, “ Süleler, Kavacık, Şabanlar, Odaköy ve Dursunbey’in daha pekçok köyü bu durumdan muzdarip. Eş durumundan iş durumundan gelenler kendilerini Edremit’e, Ayvalık’a, Balıkesir merkezine aldırıyorlar. Buraya gelen zaten yok.” dedi.

ÖĞRETMENLİK KUTSAL MI? ÖYLESE…

“Şuanda görev yapan öğretmenimiz kim derseniz Köyümüzden bir Fakülte mezunu kızımız var. Ücretli olarak görev aldı. Eğitim Fakültesini bitirmiş ve atanamamış. Öğretmenlik kutsal görev diyor kime sorsak ancak bu kutsallığı burada anlamakta zorlanıyoruz. Öğretmenlik kutsal meslek ancak Bizim okulumuza gelen o öğretmenlere özellikle veliler adına burada sormak istiyorum “Öğretmenim bu meslek senin için kutsal mı?”

OKUYABİLMEK İÇİN MERKEZE GİDENLER VAR

“Göreve atanana kadar Edirne’den Hakkâri’ye her yer vatan toprağı. Görev yaparız diyorlar. Atanıp ta kadro aldığında ise vatan bir yana. Doğru bankamatiğe odaklanıyorlar. Hani nerede bizim öğretmen? Atanınca onun yolu bankamatik oluyor. Bizim çocuklarımızın okumaya hakkı yok mu? Bizim çocuklarımız İnsan evladı değil mi? Dursunbey dendiğinde şimdi akla hemen gelen “göç “Evet göç geliyor ama neden diyen yok? Nerede okuyacak bu çocuklar. Benim mahallemden Karacabey’e, Balıkesir merkezine sırf çocuklarını okutmak için gidenler var. Burada okusun diyerek çocuğunu okula göndermek isteyen insanlar var ama ne yapacaklar? Göç etseler işleri, aşları, ürettikleri yer burası ama bir yanda evlat bir yanda ekmek parası. Çok zor şartlar altında düşüncelere sevk eden bir sistem içinde okulumuz.”

“SIKINTIMIZ BÜYÜK “

“Sıkıntı yaşıyoruz. Dursunbey’in her köyünde bu göç dalgasını durdurmak neredeyse olanaksızlaşıyor. Ben çocuğumu okula gönderiyorum ama içinde öğretmeni olmayan ve sürekli ne olacağı belli olmayan bir dalgalanma ile öğretmene bir türlü kavuşamıyor burası. Çare merkeze gitmek ama herkes bu durumu nasıl kaldırabilecek? Ben sıkıntı yaşıyorum. Köyümden gitmek istemiyorum ancak bu durum böyle giderse bize de yol görünecek gibi. İstemesek te.”

DEĞER VERİLSİN İSTİYORUZ

Köy deyip geçmesinler azda olsa bir değer versinler istiyoruz diyen Mahalle’nin kadınları, “ çocuklarımız okusun istiyoruz ama bir öğretmen bulup ta okutamıyoruz. Her yıl sorun gelen öğretmen geldiği gibi gidiyor. Üzülmez miyiz. Bizim neyimiz var. Kimi hamile oluyor kimi beğenmiyor kiminin başka başka işi çıkıyor bir türlü öğretmen olup ta öğretmenlik yapacağım diye düşünene denk gelemedik” ifadelerini kullanıyor. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu