GündemSiyaset

OK’TAN TARIM HAYVANCILIK ARAŞTIRMA VE EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TEKLİFİ

İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Balıkesir’de tarım hayvancılık araştırma ve eğitim enstitüsü kurulması için kanun teklifi verdi. İsmail Ok, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi ile Tarım ve Orman Bakanlığına doğrudan bağlı tarımsal üretim ve hayvancılıkta bilimsel eğitim vermek üzere enstitü kurulmasını talep etti.

Verilen kanun teklifinin genel gerekçesinde şu ibareler yer aldı:

“Balıkesir, coğrafi yapısı ve iklim koşulları ile bir tarım kentidir. Verimli tarım arazilerinin yaygın olarak bulunduğu Balıkesir, sahip olduğu stratejik konum ile tarımsal ürünlerini kolayca pazarlama olanağına sahiptir. Yatırımların dağılımlarına bakıldığında ekonomik büyüklük bakımından baskın sektörün %64 oranla tarım ve hayvancılık olduğu görülmektedir.

BALIKESİR TARIM VE HAYVANCILIĞIN LOKOMOTİFİ OLMALI

Coğrafi konumu ve ilkim koşulları ile Balıkesir Türkiye’yi doyuran şehir unvanını almıştır. Balıkesir’in tarım ve hayvancılıkta lokomotif bir rol üstlenmesi, bilimsel bir bakış açısı ile sağlanacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığına doğrudan bağlı olarak kurulacak bir enstitü aynı zamanda köyden kentlere göçü engelleyecek, istihdamın önünü açacak ve ülke ekonomisine büyük katkılar sunacaktır.”

BALIKESİR’İN POTASİYELİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Konuya ilişkin veriler paylaşan Ok, Balıkesir’in tarım arazilerinin içerisinde en geniş alanı 300 bin hektar ile tarla alanlarının oluşturduğunu, bunu 82 bin hektar ile zeytinlik alanların takip ettiğini belirtti. Türkiye büyükbaş hayvan varlığının %3,4’ünün Balıkesir’de bulunduğunu; 500 bine yakın büyükbaş hayvan ve 1 milyona yakın küçükbaş hayvanın mevcut bulunduğunu, kanatlı hayvanda ise %12’sinin Balıkesir’den temin edildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada İsmail Ok şunları söyledi:
“Balıkesir Türkiye’nin en yüksek tarım potansiyelini taşıyan illerinin başında gelmektedir. Yanlış tarım politikaları ve bilimsellikten uzak bir çiftçilik anlayışı ne yazık ki Balıkesir’de tarım ve hayvancılığı bitme noktasına getirmiştir. Vermiş olduğumun kanun teklifi ile Balıkesir’in potansiyelini harekete geçirerek sürdürülebilir bir tarımı ve büyüyen hayvancılığı arzu etmekteyiz. Bu teklife tüm Balıkesir milletvekillerinin destek vermesi gerekmektedir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu