GündemKöşe YazılarıNursima AKYÜREK

Okuyormuyuz?

Okuyan kişilerin örnekleme yapabildiği ve içerik zengini insanlar olduğu bilgiyle sabit. O Halde bilgiye erişimim kolaylaştığı günümüzde, yine de öğrenmek için kitap elden bırakılmamalı. Tabi ki okuduğumuz kaynaklarda önemli. Okurken seçici olunuz. Sevgili Haftasonu sayfamızın misafirleri bugün 7’den 70’e fark etmez bu yazımı sizler için yazdım. Kitap okumanın önemi üzerine…

Ortaokulda Kitap Okumanın Önemi ve Faydaları İle İlgili bir Kompozisyon Örneği yazmam istenmişti. Okuyan biriydim. İnsan için en etkili öğrenme yolunun okumak olduğunun bilinciydem. Okuduğumda öğrendiğim herşey hayatta bir şekilde karşıma çıkıyor ve sanki uygulamasını yapıyordum. Şunu belirtmeliyim okuyarak yetişmiş bir toplum son derece önem taşır ve okuyarak başarılı ve güçlü olunacaktır. Ben okuyordum ancak çevremde okuyan azdı bu duruma da teneffüs aralarında kitap okuyarak kendimce örnek olmaya çalışıyordum.

İnsan hafızası beyni okuyarak güçlenir ve bilgi edinir. Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır Kelime dağarcıkları yüksektir Bilgi edinme istekleri vardır Kitap okumak düşünceleri besler ve güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir. Tıpkı bir saat gibi istediğinizde zamanınızı en güzel dolduran birikimdir. Kitap okumayı sevenler genel kültür bakımından da üst seviyelerdedirler Genel kültür toplumca önemsenen ve saygı duyulan bir değerdir.

Önemli olan okumanın değerini bilmektir Bacon’un da dediği gibi “Okumak bir insanı doldurur konuşmak hazırlar yazmak ise olgunlaştırır”

Okumanın ne yaşı ne de zamanı var. Okuma yazma bilmeyen var mı? Tabi ki biliyoruz diyenleri duyar gibiyim. İşte şans alın elinize bir kitap okuyun hayalleri, gerçekleri ,geçmişi ve geleceği. İnsan isteği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gerçekten istesin. Hangi konular dikkatinizi çekiyorsa o kitapları okuyun. Birileri istedi diye ya da zorla kitap okunmamalı. Okuma hevesi ve isteği öncelikle insanın kendi içinde olmalıdır. Okumak için ille de beş yüz sayfalık bir kitabı bitirmek gerekmez bazen bir sayfa bile o kadar çok şey anlatır ki insana. Okumanın satırı sayfası, gerekçesi olmaz. Okumanın bir gerekçesi olacaksa eğer o da okumak olacaktır. Okuyan insanlar dünyayı ve olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirebilirler Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar Çünkü kelime hazneleri çok geniştir İnsan okuduğu her kitaptan ya da yazıdan ne kadar yeni kelime öğrenirse bilgi havuzu da o kadar dolu olur Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir. Okumanın hepimize sayısız faydası vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu