GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Okyanus ve denizler tahmin edilenden yüzde 60 daha hızlı ısınıyor

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, dünyayı iklim değişikliğinden korumanın tahmin edilenden daha güç olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre okyanus ve denizler, beklenenden yüzde 60 daha hızlı ısınıyor.

Araştırma son 25 yılda okyanus ve denizlerdeki ısınmanın tahmin edilenin çok ötesine geçtiğini gözler önüne seriyor. Elde edilen verilere göre gezegen fosil yakıtlara karşı sandığımızdan çok daha hassas.

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nde (BMHİP) aktarılan verilere göre sera gazlarının yaydığı ısının yüzde 90’ı okyanus ve denizler tarafından emildiği açıklanmıştı. Bu araştırma ise 25 yıldır, her yıl küresel elektrik üretimi için gerekli olan ısının 150 katının okyanuslara gittiğini ortaya koydu. Bu oran, eski tahminlerin yüzde 60 üzerinde. Bu da ortalama ısının sanayileşme öncesi döneme göre 2°C derece artmasının önüne geçmek için küresel karbon emisyonunun yüzde 25 oranında azaltılması gerektiği anlamına geliyor.

Yayınlanan her yeni raporda iklim araştırmacıları fosil yakıt tüketmeyi acilen bırakmamız gerektiğini ve küresel bir eylem planını hemen bugün uygulamaya başlamak zorunda olduğumuzu belirtiyorlar. Bu şekilde yaşamaya devam ettiğimiz her gün geri dönüşü olmayan senaryoya bir adım daha yaklaşıyoruz.

Kaynak: Nature Magazine, BBC

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu